16 Април 2024 г. Вторник

Шотландия прави крачка напред към вота за независимост

2012-10-15 06:41:48

Шотландия ще направи днес огромна крачка напред по пътя към референдум за своята независимост, предаде Ройтерс.

В Единбург ще се срещнат първият министър на Шотландия Алек Салмънд и британският премиер Дейвид Камерън, за да финализират споразуменията за референдум, който може да доведе до края на продължилия близо три века съюз между Англия и Шотландия, посочва агенцията.  Амбициите на Шотландия за суверенитет допълват сепаратистките тенденции в други райони на Европа като Каталуния в Испания и Фландрия в Белгия.

Договорът за референдум, който се очаква да бъде подписан днес, ще позволи на Шотландия да обяви свикването на референдум през 2014 г., на който шотландците трябва да решат дали да напуснат съюза с Англия или да останат в Обединеното кралство. Националистите имат намерение датата на референдума да съвпадне със 700-годишнината от битката при Банъкбърн, където шотландската армия начело с Робърт Брус разбива английските завоеватели.

Камерън е против отделянето на Шотландия, но е съгласен, че шотландците имат правото сами да решават бъдещето си.

"Договорът ще позволи на Шотландия да направи важна стъпка към своята независимост, а това означава да бъде създадена една по-справедлива и по-благоденстваща страна", заяви Салмънд вчера пред журналисти.

Шотландия, която има население от около 5 милиона души, и в момента в много отношения функционира като независима държава - тя има свой национален флаг, независима от Лондон правна система и характерна национална идентичност, запазила се след столетия на съперничество с южния й съсед. Британското правителство отпуска всяка година на Шотландия безвъзмездно по 30 милиарда лири.

Един от най-спорните въпроси е собствеността върху доказаните и поддаващи се на експлоатация залежи от природен газ и близо 20 милиарда барела петрол в принадлежащи на Великобритания райони от Северно море. Салмънд настоява, че Шотландия има право на лъвския пай от приходите от тези находища.

Лондон се тревожи и за бъдещето на ядрения си подводен флот, чиито бази са в Шотландия. Шотландските националисти вече обявиха, че след независимостта на шотландска територия няма да има ядрено оръжие.

Според резултати от проучвания на общественото мнение едва между 30 и 40 на сто от шотландците подкрепят идеята за независимост. Мнозина от тях си задават въпроса какво ще стане с шотландския дълг и дали страната ще стане автоматично член на ЕС, ако обяви независимост.

Шотландия и Англия се управляват от един монарх от 1606 г. и от един парламент от 1707 г. През 1999 г. след референдум в Шотландия бе създаден самостоятелен парламент.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати