20 Април 2024 г. Събота

Военни в шествие, искат оставане на старите привилегии

2012-10-14 11:48:37

Над  200 военни и техни привърженици се включиха в шествието на Българската офицерска легия "Раковски" под наслов "За България, за Българската армия", което се проведе в центъра на София.

Според председателя на организацията Иван Милов днешната инициатива не е протест, а мирно шествие.

"Ние сме обявили нашата позиция, че не сме съгласни с промяната в правилата за пенсиониране на военнослужещите поради това, че ще се прави много изненадващо.

Непонятно е, защо такава промяна се прави единствено за състава на Българската армия. При нас ще дойдат колегите от МВР, за да изразят и подкрепят желанието на българските военнослужещи да обединим това общество", обяви Милов.

Участниците в проявата се обявиха против предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов за увеличение на заплатите и са "за" оставане в сила на старите привилегии за пенсиониране на служителите под пагон.

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от военния министър, според който се предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години.

Другото предложение, което не се хареса на военните, е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

 

Dnes.bg припомня, че търканията между военният министър Аню Ангелов и представители на легия “Раковски“ се появиха в началото на месеца.

Тогава Ангелов обвини офицерите в манипулация по повод спора около увлечението на заплатите на военнослужещите.

В крайна сметка военните изпратиха отворено писмо, в което обявиха, че се отказват от искането за вдигане на работните заплати, но при условие че се запази правото им да се пенсионират въз основа на натрупания стаж.

Според Аню Ангелов подобни изказвания са манипулация и социалните права на военнослужещите ще бъдат запазени, независимо от промените във възрастта за пенсиониране, които правителството ще приеме.

По думите на министъра в легия “Раковски“ членуват офицери, които не изразяват мнението на всички военнослужещи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати