25 Април 2024 г. Четвъртък

Правителството стимулирало потреблението с новия данък

2012-10-12 02:18:44

Икономическата обосновка на решението на правителството да обложи доходите от влогове най-вероятно се крие в желанието да се раздвижи потреблението. Предположението беше направено от президента Росен Плевнелиев ден след като Симеон Дянков лансира идеята.

Финансовият министър обясни, че с мярката не се цели фискален ефект, а премахване на необяснимо, по думите на Дянков, изключение.

Според Плевнелиев двигателите на световната икономика са три – потребление, износ и инвестиции.

Президентът обясни, че инвестициите не са на достатъчно високо ниво, а същевременно и износът на страната ни не е на същите нива като през 2009 и 2010 година заради забавянето на световната икономика.

 

Но как да раздвижим потреблението, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви, запита реторично президентът. Подобна теза за “хората, който си държат парите в банки и получават едни лихви“, е лансирал и премиерът Бойко Борисов в разсъжденията си за богатството на българите.

Плевнелиев беше категоричен, че потреблението е важен двигател на растежа и за да раздвижи икономиката, е необходимо то да се стимулира.

Държавният глава определи като най-големия проблем на страната ни в момента безработицата, който няма изгледи скоро да се реши.

Няма лесни решения. Икономиката я чака един труден период на възстановяване, допълни Плевнелиев.

Той обясни, че световната икономика няма да се възстанови скоро, а ще навлезе в пета година на тежка криза.
Държавният глава обяви, че целият дебат по Бюджет 2013 г. трябва да бъде основан на цифри и факти, а не на политическо противопоставяне.

Подобна теза лансира и вицепрезидентът Маргарита Попова. По нейни думи решението за данъка върху лихвите от влоговете трябва да се обсъди внимателно в Народното събрание, преди да се приеме.

Според нея решението за това не трябва да се взема само с обяснението, че има такава формула в други страни в Европа или извън нея. Вчера финансовият министър допълни, че страната ни е единствената в Европа, в която няма подобен налог.

Попова призова да се разгледат внимателно икономическите и финансови последици от решението. По думите й вземането на едно такова решение не е толкова страшно, но в същото време не бива да бъде прибързано и единствено само в сравнителен план, че тази формула би могла да бъде използвана и у нас.

Личното мнение на вицепрезидента било, че хората ще намерят начин да избегнат този налог и  "на този етап това не е нужно".

Решението трябва да се взема уверено, без много емоция, защото хората имат нужда от малко повече спокойствие, посочи Маргарита Попова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати