23 Април 2024 г. Вторник

Кабинетът „Борисов“ - с едната ръка дава, с другата си го прибира!

2012-10-11 13:43:28

Правителството става фактор на риск за всеки – каквото дава с едната ръка, окончателно ще го прибере с другата,  заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. 

Той беше категоричен, че БСП няма да подкрепи предложението на правителството с 10% да се облагат лихвите по депозитите в банките. Червените няма да подкрепи и цялата рамка на проектобюджета. Левицата ще предложи свой алтернативен бюджет за 2013 г., по който вече работил Пламен Орешарски и негов екип. 

„Всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс за икономиката, управляващите правят точно обратното - наказват спестяванията“, възнегодува Станишев. 

„Вдигат данъци, бъркат в джоба на гражданите. Искат да съберат 120 милиона с този данък. 70% от влоговете в България са до 1000 лв. Това са спестяванията и тези пари ще облагат”, добави той. 

Станишев каза още, че е за това да има солидарност в обществото и хората с по-високи доходи да плащат по-високи данъци. 

„Нека се вдигне данъкът за хора с по-високи доходи. Ако г-н Дянков е последователен, тогава да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити. Да направи огледалната стъпка”, призова Станишев.

 

Той посочи, че наистина бюджетът за идната година има по-напрегнат план за приходите от сегашния бюджет. Той обаче отбеляза, че правителството не може да се справи със събирането на приходите в бюджета заради корупция и покровителстване на контрабандата. 

Станишев отбеляза, че в кризисната 2009 г. приходите в бюджета са били 21 процента от БВП, а сега с увеличението на акцизите на цигарите и горивата и с новия данък се планират приходи 20 процента от БВП.

Лидерът на БСП определи като безумна идеята парите за провеждане на референдума за АЕЦ „Белене” да дойдат от субсидиите на партиите. Според Станишев това е подигравка с демокрацията. Той припомни, че в закона ясно пише, че държавата отговаря за провеждането на референдума. 

Вчера финансовият министър Симеон Дянков лансира идеята референдумът за АЕЦ “Белене“ да се финансира от държавните субсидии на партиите. 

По изчисленията на финансовото ведомство допитването ще струва около 20-30 млн. лева. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати