16 Април 2024 г. Вторник

Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия

2012-10-11 13:00:48
Очаквано президентът на Росен Плевнелиев предложи настоящия главен прокурор за конституционен съдия от квотата на държавния глава. Обсъждани са и имената на други двама души, но номинацията ще е само на Борис Велчев. Мотивите за предложението ще бъдат качени по-късно на сайта на президентството, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Миналата седмица Доколкото и вие, и аз знаем към днешна дата президентът не е номинирал никого за член на Конституционния съд. Най-малкото неетично ми се струва да коментираме неговото решение преди той да го е оповестил. Нека да му дадем правото той да го направи."

"Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига", заяви президентът днес след като обяви номинацията си. "България е на прав път, защото прави реформи, включително и в сектора на правораздаването, а Борис Велчев бил част от тях. Той ще бъде достоен член на Конституционния съд", заяви Плевнелиев, цитиран от "Правен свят".

Вчера, когато беше крайният срок за номинации за членове на Конституционния съд, в последния момент и изненадващо ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента и шеф на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов. Кандидатурата, подписана от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, е била внесена в последните минути преди крайния срок в 18.00 часа, съобщиха вчера от пресцентъра на парламента.

По същото време независими депутати са издигнали заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска за член на КС.

Левицата предлага Татяна Върбанова - председател на търговско отделение във Върховния касационен съд. "Синята коалиция" номинира дългогодишния депутат и зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.

Кой ще го замести?

Борис Велчев беше единственият кандидат за главен прокурор след изтичането на мандата на Никола Филчев. Той беше избран с мнозинство от 23 гласа във ВСС (от 25 члена). Преди това той беше съветник на бившия президент Георги Първанов.

От известно време едно от най-спряганите имена за наследник на Велчев е това на председателя на Пловдивския окръжен съд - Сотир Цацаров. Пред "Дневник" досега той е отказвал да коментира тази възможност, с мотива, че още не е започнала процедура.

Преди време в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов заяви, че според него новият главен прокурор може да е съдия. " За да познава по-детайлно работата и на съда, и съответно да може да накара прокурорите, които пък са началниците на полицаите в досъдебното производство, да събират по-качествено и по-точно доказателствата", заяви тогава Борисов.

Другото спрягано име за наследник на Велчев е на заместник-главния прокурор Галина Тонева, която влезе в прокуратурата от съда по предложение именно на Велчев. Другите обсъждани кандидатури са на градския прокурор Николай Кокинов и шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати