18 Април 2024 г. Четвъртък

Опозицията в хор: Не на новия данък!

2012-10-10 19:40:30

Опозицията в хор скочи на предложението на кабинета за 10% данък върху лихвата от депозитите от 1 януари следващата година. Вицепремиерът Симеон Дянков го обяви по-рано днес в МС, след като правителството одобри бюджета за 2013 г. 

Според червеният депутат Петър Димитров това е „нездравословна мярка" в условия на криза. Той е категоричен, че по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката, тъй като ще намалеят депозитите в банки. 

„Всички т. нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина. Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година“, смята той. 

Той допълни, че след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде. 

Димитров добави, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Хасан Адемов от ДПС пък директно предположи, че това предложение ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджета за 2013 г. 

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши”, подчерта Хасан Адемов. 

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на 
криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка. 

„Ако, не дай си Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, предупреди Адемов.  

Той постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. „Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане“, попита той. 

Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с „екзотичното предложение“ за различна минимална заплата по регионите, а сега „започваме да се занимаваме с този данък“. 

„Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите“, скочи и Мартин Димитров. 

Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството.

„Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник“, отсече бившият лидер на СДС.  

Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати