20 Април 2024 г. Събота

Кой е кукловодът на Яне Янев, пита БСП

2012-10-10 19:21:41

БСП постави остро въпроса кой е кукловодът на Яне Янев, който цитирал информация от документи, до които няма данни да е имал достъп.  

Левицата ще настоява Яне Янев да даде убедителен отговор откъде се е снабдил с решение на Висшия съдебен съвет, необявено на сайта на Съвета, и как е могъл да се запознае с материалите от секретна преписка на Софийска градска прокуратура. 

Ако той не даде убедителен отговор на тези два въпроса, социалистите ще поискат неговото отстраняване като председател на анкетната комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта, скочи червената депутатка Мая Манолова, член на комисията. 

Тя посочи, че вече втори ден Яне Янев размахва пред медиите седем въпроса, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене".

Вчера пред медиите обяви, че в секретното деловодство на Народното събрание е постъпила преписка от Софийска градска прокуратура, която е послужила за основа на тези седем въпроса и призна, че не се е запознал с нея, отбеляза Манолова. 


Тя подчерта, че това е факт, защото досега тя е единственият депутат, който е чел тази преписка в секретното деловодство. 

Тогава възниква въпросът кой и как снабди Яне Янев с материалите от тази преписка на СГП, още повече, че част от тези материали и то точно тези, които са послужили за основа на седемте въпроса на Янев, са с гриф "Секретно", посочи Манолова.

 "Кое е лицето, което дирижира Яне Янев и парламентарната комисия, кой е кукловодът, кой е гуруто, кой е написал този сценарий, в който Янев играе главната роля, а ГЕРБ са масовката, поддържащата група", попита още тя. 

По думите й тези седем въпроса имат една единствена цел - да дискредитират проекта "Белене". 

Янев постави въпросите да са водени нерегламентирани преговори за втората атомна централа, имало ли е уговорка за манипулиране на общественото мнение, за да се прикрие истината по договора, както и изтекла ли е предварителна информация за победителя в търга за строежа, кой и на каква цена е осъществявал доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” и ощетена ли е била по някакъв начин държавата от представители на висшите етажи на властта. 

От левицата днес ще поставят свои въпроси за АЕЦ "Белене", сред които - кой е водил преговорите за "Белене" след юли 2009 г., защо са били подписани осем допълнителни споразумения, защо са възлагани допълнителни поръчки с допълнителни плащания, кой е участвал в делегациите по преговорите, имало ли е включени в тях частни лица и в какво качество. 

Коалиция за България ще настоява четири сигнала за съмнения за корупция да бъдат включени в дневния ред на Комисията "Янев". 

Това са за разговора на премиера за Мишо Бирата, за имотите на министър Цветан Цветанов, за обществената поръчка за реклама на националния туристически портал на България и за търга за 154 хиляди дка земи от държавния поземлен фонд с компенсационни бонове. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати