25 Април 2024 г. Четвъртък

Не насаждайте стари страхове в хората, зове ДПС

2012-10-10 12:47:10

ДПС изразява дълбоката си загриженост от опита да бъде подкопан религиозния мир чрез преекспонирани и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани, някои от които са официално назначени и високопоставени длъжностни лица - легитимни представители на мюсюлманското вероизповедание - второто по численост в България. 

Това се посочва в специална декларация на партията на Доган по повод делото в Пазарджик срещу 13 души, обвинени в проповядването на радикален ислям. 

Според ДПС този акт създава усещане за дискредитиране на основополагащия конституционен принцип за разделение на държавата и религиите. Създавало се напрежение на верска основа между българските граждани и обществена психоза, компрометираща мюсюлманската религия и институциите й в страната.

Парламентарната група на ДПС остро осъжда опитите „за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество“.

„Подчертаваме силното си безпокойство по повод недоказани и неаргументирани твърдения за проповядване на антидемократична идеология, провокиращи условия за етническа и религиозна нетърпимост. Създава се впечатление , че обвиненията са обусловени от преднамереност и от дефицит на експертна теологическа компетентност“, посочват в декларацията си ДПС. 

Партията остро се противопоставя на целенасоченото насаждане на стари страхове в хора, които са периодично репресирани през последния век. 

„От гледна точка на ценностите на съвременното демократично общество – това са недопустими реминисценции от недалечен тоталитарен период“, категорични са от ДПС. 

Партията изразява надеждата си за безпристрастно и справедливо решение на този казус, който се е превърнал се в безпрецедентен тест за зрялост и компетентност на съда.

Според ДПС липсва адекватна държавна политика за мястото и ролята на малцинствата в гражданското общество. 

ДПС ще следи отблизо случая и ще използва всички средства в рамките на закона за гарантиране основните права и свободи на всички български граждани. Декларацията на партията ще бъде предоставена на европейски и международни организации.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати