8 Май 2024 г. Сряда

Изследване: Корупцията и политическият натиск са причините за недоверието към съда

2012-10-07 09:10:19
Корупцията, оказвания политически натиск на различни нива и неуспехът по т.нар. "обществено значими дела" са основните причини за ниския кредит на доверие към съда, полицията и прокуратурата. Утвърждаването независимостта на съдебната власт трябва да върви успоредно с налагането и спазването на професионалните стандарти.

Това са основните изводи в окончателния доклад на социологическа агенция "Алфа Рисърч"
за ефекта от изпълнението на проект "Усъвършенстване на работните процеси в съда", финансиран от фондация "Америка за България" и осъществяван от сдружение "Програма за развитие на съдебната система". Анализът е осъществени в периода май-юни 2012г., като са били анкетирани магистрати и граждани.

Според изследването тромавите и бюрократични процедури са проблем пред съда. За прокуратурата това e ниската степен на прозрачност, а за полицията - некомпетентността и слабата професионална експертиза.

Гражданите и съдиите констатират сериозни дефицити в законодателството. Съществуващите механизми за контрол и санкции в съдебната система следва да се подобрят, като се гарантира равнопоставеност. Според голяма част от съдиите, липсва единен подход в това отношение, което създава условия за целенасочени действия и натиск към отделни магистрати. Според проучването е необходимо подобряване на политиките за развитие на човешките ресурси, инвестиции в квалификацията на служителите и по-сериозни и обективни изисквания за заемане на длъжности.

Това са част от препоръките от доклада, който изследва  и ефектът от прилагането на концепциите и стандартите на втория План за подобряване на работата на съда (План 2), приложен в конкретни съдилища в България в периода 2010 – 2012г. Основните области, върху които се фокусира План 2, са: прилагането на политики и практики по планиране и управление на съда; подобряването на системите за управление и контрол на делата; достъпа на гражданите до информация и правосъдие; както и повишаване на доверието към съдебната система. Анализът на ефекта от прилагането на стандартите на План 2 се базира върху мнението и оценките на съдиите и клиентите на съдилищата по въпроси, касаещи съдебната реформа.

Според изследването необходими са съществени инвестиции за внедряване на повече електронни услуги в съдилищата и цялостно обновяване на материално-техническата база.

Докато общественото мнение е силно критично към постигнатите резултати от страна на институциите през последните пет години, то клиентите на съдилищата, приложили стандартите на План 2, са значително по-позитивни в оценките си. Сред клиентите на тези съдилища доминира усещането, че гражданите и бизнеса биват обслужвани по-внимателно и бързо от страна на съдебните служители. По-бързото и качествено обслужване се допълва от констатациите за улеснени процедури, както по отношение издаването на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние и пр., така и по отношение на достъпа до информация по текущи дела. Съдилищата участващи в проекта, обаче, изостават по отношение на целите за подобряване достъпа до правосъдие.

Повече хора смятат, че съдът е податлив на натиск
Над 80 % от анкетираните смятат, че българския съд би се подал на политически натиск и от страна на икономически групи и фирми. През 2010 г. подобно мнение са споделяли 70% от анкетираните. Самите съдии категорично отхвърлят възможността съда да се подаде на натиск. Те са по-склонни да не приемат за вероятно евентуално отстъпление при политическо вмешателство или пред натиск на финансови групировки или фирми.

Изследваните индикатори за чувствителността на съдиите към безпристрастността в тяхната работа показва, че гилдията вижда основния проблем в различното отношение и подход към случаите на корупция от страна на контролните институции в системата. Въпреки, че 35% от съдиите не могат да преценят равнопоставеността при проучването на случаи на корупция, едва 13% от анкетираните считат, че се прилага единен подход и се налагат съизмерими санкции. Същевременно, всеки втори е на противоположното мнение. Така представените резултати сигнализират за съществен дефицит на равнопоставеност при разследването и предотвратяването на корупционни рискове в съдебната система. Липсата на единен подход и недостатъчната надеждност на прилаганите механизми за контрол и санкции създават предпоставки за натиск към определени съдии, което създава условия за несигурност сред магистратската гилдия.

Има подобрение, но...
Второ, както клиентите на съдилищата-модели, така и съдиите виждат положителни промени в работата на съда през последните пет години. Сравнението на оценките на двете групи обаче показва, че съдии и клиенти намират подобрения в различни направления. Според съдиите най-съществен напредък се наблюдава по отношение на по-добрия публичен достъп до информация по текущи дела, по-бързото и ефективно обслужване на гражданите, както и в по-бързото и ефективно приключване на дела (79,6%). Мнението на клиентите съвпада с това на съдиите що се отнася до по-бързото производство на първа и втора инстанция. То обаче се различава съществено в оценките за публичния достъп до информация и тези отнасящи се до прозрачността и откритостта в работата на съда. Едва всеки
втори интервюиран клиент вижда подобрение в последните два индикатора, докато почти 90% от съдиите са на мнение, че съдилищата са подобрили откритостта и прозрачността в работата си.

В сравнителна перспектива, съдиите и клиентите на съдилищата-модели констатират еднакъв напредък в подобряването на процедурите, както за завеждането на иск или дело (между 36% и 40% за двете групи), така и за издаване на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние и др.
(между 67% и 70% за двете групи). Трето, съществени разлики се наблюдават в мненията на граждани, клиенти и съдии, когато става въпрос за необходимите мерки с цел подобрение работата на съдебната система в България.

Спешна намеса 
Посоките, в които гражданите виждат най-спешна нужда от намеса са: борба с корупцията; прозрачност; контрол върху работата на съдиите; персонализация на отговорността за несправящите се; ясни критерии на подбора на персонал. За разлика от съдиите, гражданите считат, че външни за системата фактори
са по-съществени по отношение на проблемите в работата на съда, отколкото вътрешните. Така например, лошото заплащане, вътрешно-ведомствените процедури, материално-техническата база и недостатъчният човешки ресурс са посочени като проблемни от едва 2% до 4% от гражданите.

Основните акценти съдиите поставят в съвсем други направления, подчертавайки по-скоро "обективни", а не толкова "субективни" фактори: подобряване на законодателството и нормативната база, внедряване
на повече електронни услуги, подобряване на публичния образ на съда, подобряване на квалификацията на служителите и по-добра материално техническата база.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати