Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Март 7
Начало arrow България arrow И археолозите да си стоят, и багерчетата да си вървят!

И археолозите да си стоят, и багерчетата да си вървят!

  Print E-mail
2012-10-06 07:57:06
източник: dnes.bg

Нов казус е възникнал около археолозите и изграждането на пътища, става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обсъждат разширяването на пътя  Русе-Шумен.

Правителството е гласувало отпускане на 10 милиона лева, които се предоставят  на агенция “Пътна инфраструктура“, която ще може веднага да възложи разширяването на съществуващото трасе на пътя Русе-Шумен.

От разговора на Борисов с Павлова става ясно, че цялата сума, необходима за разширяването, е 60 млн, които обаче ще се отпуснат догодина, а сега “ще използваме хубавото време тази година, за да се започне работата“.

По думите на премиера с изграждането на пътя ще се привлекат туристи от съседните държави, които ще “доведем на нашите туристически обекти и археологически забележителности“.

Министър-председателят обяснява, че този път “ще го заустим на естакадата на Белокопитово, а оттам в момента строим продължението до Варна“.

“За съжаление археолозите пак ни спряха вчера, но са открили голямо съкровище“, обяснява Борисов.

“Археолозите получиха около един милион лева. Те проучиха обекта, работиха, освобождават един терен. В доклада за освобождаването казват, че трябва сега да им предоставим още допълнителни разширения на терените на разкопките, тъй като нещата, които намират там, са много важни и ценни и трябва да продължат да работят“, обяснява ситуацията Павлова.

По нейните думи са водени преговори с тях, но те не са съгласни на отстъпки. Самата тя била предложила строителството да се извършва под наблюдението на археолози, но те не били приели и сега не можело да се спази графика.

“Все пак да има някакво разбиране от тяхна страна. Ако не правихме тази магистрала, те никога нямаше да отидат там да копаят. А ние в момента даваме луди пари в археологията“, обяснява Борисов.

Павлова веднага уточнява, че са дадени около 4 милиона лева. Премиерът веднага се включва с репликата, че “такива пари никога не са видели“. Той обаче избягва да ги критикува директно и обяснява, че ги аплодира, защото “всичко, което вадят от земята, отива в нашите музеи“.

“Помолете им се пак“, нарежда Борисов и допълва, че ако не се изгради път, няма да има как туристите да видят археологическите ценности, които те вадят.

След това премиерът възлага на “главния археолог в държавата“ - вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, също да се срещне с тях и да уточни всякакви финансови въпроси по темата.

Борисов предлага всички колегиално да се разберат археолозите “да стоят, а покрай тях да си вървят багерчетата“.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?