25 Април 2024 г. Четвъртък

И археолозите да си стоят, и багерчетата да си вървят!

2012-10-06 07:57:06

Нов казус е възникнал около археолозите и изграждането на пътища, става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда. Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обсъждат разширяването на пътя  Русе-Шумен.

Правителството е гласувало отпускане на 10 милиона лева, които се предоставят  на агенция “Пътна инфраструктура“, която ще може веднага да възложи разширяването на съществуващото трасе на пътя Русе-Шумен.

От разговора на Борисов с Павлова става ясно, че цялата сума, необходима за разширяването, е 60 млн, които обаче ще се отпуснат догодина, а сега “ще използваме хубавото време тази година, за да се започне работата“.

По думите на премиера с изграждането на пътя ще се привлекат туристи от съседните държави, които ще “доведем на нашите туристически обекти и археологически забележителности“.

Министър-председателят обяснява, че този път “ще го заустим на естакадата на Белокопитово, а оттам в момента строим продължението до Варна“.

“За съжаление археолозите пак ни спряха вчера, но са открили голямо съкровище“, обяснява Борисов.

“Археолозите получиха около един милион лева. Те проучиха обекта, работиха, освобождават един терен. В доклада за освобождаването казват, че трябва сега да им предоставим още допълнителни разширения на терените на разкопките, тъй като нещата, които намират там, са много важни и ценни и трябва да продължат да работят“, обяснява ситуацията Павлова.

По нейните думи са водени преговори с тях, но те не са съгласни на отстъпки. Самата тя била предложила строителството да се извършва под наблюдението на археолози, но те не били приели и сега не можело да се спази графика.

“Все пак да има някакво разбиране от тяхна страна. Ако не правихме тази магистрала, те никога нямаше да отидат там да копаят. А ние в момента даваме луди пари в археологията“, обяснява Борисов.

Павлова веднага уточнява, че са дадени около 4 милиона лева. Премиерът веднага се включва с репликата, че “такива пари никога не са видели“. Той обаче избягва да ги критикува директно и обяснява, че ги аплодира, защото “всичко, което вадят от земята, отива в нашите музеи“.

“Помолете им се пак“, нарежда Борисов и допълва, че ако не се изгради път, няма да има как туристите да видят археологическите ценности, които те вадят.

След това премиерът възлага на “главния археолог в държавата“ - вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, също да се срещне с тях и да уточни всякакви финансови въпроси по темата.

Борисов предлага всички колегиално да се разберат археолозите “да стоят, а покрай тях да си вървят багерчетата“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати