19 Април 2024 г. Петък

Артилерийска престрелка между Турция и Сирия

2012-10-04 07:25:30

Турското правителство съобщи, че турските сили са отвърнали на стрелбата от сирийска територия, след като по-рано през деня минохвъргачен обстрел уби най-малко петима души и рани други 13 в турския пограничен град Акчакале.

В съобщението на кабинета се казва, че артилерията е стреляла по цели в Сирия, засечени от турските радари. Това е станало в района на Идлиб.

"Въоръжените ни сили в граничния район отвърнаха незабавно на тази отвратителна атака", се посочва в текста. - Турция никога няма да остави без отговор такива провокации на сирийския режим срещу националната ни сигурност.

Вицепремиерът Бешир Аталай заяви, че сирийският обстрел отива "много далеч" и го определи като "много опасен", съобщи турският частен телевизионен канал НТВ. По думите му се цели "Турция да бъде въвлечена в събитията в Сирия".

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу еинформирал по телефона за случая генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, съобщи турското министерство на външните работи.

Бан Ки-мун е призовал Сирия да не нарушава границите на съседите си и да спре насилието над сирийци, предаде Ройтерс.

Расмусен е казал на Давутоглу, че остро осъжда минометния обстрел от Сирия, съобщи в Брюксел говорителка на НАТО, цитирана от Ройтерс. НАТО следи събитията в района отблизо и с голяма тревога, добави говорителката.

НАТО стои зад Турция, един от нейните 28 членове, и изискванезабавно прекратяване на подобни актове на агресия срещу съюзник. Това се казва в нарочно изявление след срещата на Алианса.

Според Ройтерс Турция и НАТО са постигнали съгласие за спешна среща на страните членки на Алианса още днес.

Срещата е в съответствие с чл. 4 от Северноатлантическия договор, който предвижда общи консултации между страните от организацията, когато по мнение на която и да било от тях териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните от алианса е застрашена.

От своя страна официален Дамаск изказа съболезнования на Турция за трагичния инцидент и обяви, че е започнал разследване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати