26 Април 2024 г. Петък

Тринайсет любопитни факта за петък 13-и

2010-08-13 13:42:34
Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

По този повод "Метро"параскевидекатриафобия", но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им. 

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

5. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга. 

6. Едно от табутата, свързани с петък 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека. 

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък 13-и. 

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти. 

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази"И цялото това нещастие се стоварва в петък". 

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу. 

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. 

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година. През 2009 г. три пъти имаше петък 13-и - през февруари, март и ноември. Тази година денят петък и датата 13 съвпадат само веднъж - през август.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати