20 Април 2024 г. Събота

Меглена Кунева: Държавата не функционира

2012-09-30 05:24:20

Държавата вече не функционира, заяви на пресконференция в Търговище  председателят на движение "България на гражданите” Меглена Кунева. Тя бе цитирана в съобщение на пресцентъра на политическата сила.

"Контрабандата достигна рекордни нива, акцизите не се събират, кражбите от домовете и битовата престъпност са с високи нива, станахме свидетели на терористичен акт в Бургас, а за сигурността се отделят много средства”, каза Кунева .

По нейните думи икономиката е в тежко положение с нови 286 000 загубени работни места за последните 3 години. “Това не се оправя през телевизора и не се оправя през засилване на монопола в полза на големия”, допълни Кунева.

Председателят на движението подкрепи последните протести на полицаите. Според нея служителите на МВР са били твърде търпеливи и не могат да бъдат обвинени, че недоволството им е израз на нетърпение.

По повод опасността България да бъде санкционирана от Европейската комисия заради забавяне на прилагането на директивата за възобновяемите енергийни източници в националното си законодателство, Меглена Кунева припомни, че само преди седмици “държавата де факто е унищожила малките производители с решение, взето от днес за утре”.

Секретарят на движението Калин Томов заяви, че днешната ситуация в страната наподобява 1996 година. “И тогава бяхме в международна изолация, водеха се тежки преговори за цената на газа, безработицата беше висока, тогава имаше кръгът “Орион” , сега имаме кръг "Бистришките тигри“, които се възползват от всички блага на държавата, тогава изчезна зърното, сега на изчезване са фуражите, и тогава нямаше инвестиции, а сега цели предприятия от Бургас и Силистра се изнасят във Виетнам и Китай”, посочи Томов. И допълни, че е възможно е да се повтори Виденовата зима. “Народният гняв не може да се контролира. Обществото узря за идеята, че гражданите трябва да са коректив на властта”, каза в заключение секретарят на движението.

Членът на Националния съвет Прошко Прошков подчерта, че премиерът Борисов няма нито една последователна политика в изминалите повече от три години. “Като всеки преяждащ с власт, той загуби връзка с реалността”, коментира Прошков и беше категоричен, че Борисов се среща само с елитите, не с хората.

“БСП, ДПС и ГЕРБ са една голяма тройна коалиция”, добави Прошков, като даде за пример избора на новия Висш съдебен съвет. “Това е политическият картел. Всичко е сцена, а реалната политика се случва зад кулисите. Ние казваме “Не на това!” Лоши са сметките на Борисов. Има усещане за промяна и това ще стане ясно на управляващите още след тази зима”, категоричен беше Прошков.

Попитана за коментар за избора на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти, Меглена Кунева заяви, че “изборът на българин на толкова висок пост в ПЕС е много добре за страната”. “Това е добре и за БСП, защото така партията ще може да насочи политиките си в проевропейска посока”, допълни Кунева. Тя изрази надежда, че и в европейската дясна партия български представител ще постигне подобно признание.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати