20 Април 2024 г. Събота

Независими депутати предложиха отмяна на забраната за пушене на закрито

2012-09-28 16:05:09
Независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха поправка в Закона за здравето, която отменя забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Те предлагат да се върне старото положение, при което заведенията бяха разделени на две части – за пушачи и за непушачи. Това обаче да важи само за помещения над 70 кв. метра.

"Ако този закон бъде приет, ние предлагаме още две неща. Едното е поправка в данъчното законодателство, която да задължи заведенията, в които има зали за пушачи, да плащат с до три пъти по-високи данъци. За да стимулираме местата, които са изцяло за непушачи, предлагаме техните данъци да бъдат намалени наполовина", обясни пред "Дневник" Кирил Гумнеров.

Според него е логично кафенета и ресторанти, в които не се пуши, да плащат по-малко, тъй като в тях влизат и по-рядко хора.

Втората допълнителна идея е целият акциз, който държавата събира от цигари, да започне да се влива в бюджета за здравеопазване. "Това са около 1.7 млрд. лева на година", уточни той.

Мотивите на двамата независими депутати се основават на прогнози, че сега действащите забрани за пушенето ще доведат до нарастване на безработицата с "поне 30 000 души до края на зимния сезон". Само през лятото заетите в ресторантьорския бранш били намалели с 6000 души.

Дебатът за пушенето се разгоря отново в началото на седмицата, когато ресторантьорите се оплакаха, че са загубили около 50% от оборота си, защото хората вече не ходят по заведения заради забраната. От министерството на здравеопазването обаче тушираха оплакванията, като казаха, че летните месеци не са показателни и забраната като цяло е положителна стъпка.

Гумнеров заяви, че се надява на подкрепа от управляващото мнозинство, като каза, че вече са проведени неофициални разговори с депутати от ГЕРБ, който подкрепяли отмяната на забраната.

Пред "Дневник" обаче председателят на здравната комисия Даниела Дариткова отрече това. "Такъв дебат в парламентарната група на партията не съществува. И в комисията тази тема не стои. Законовите разпоредби са факт, те се спазват и смятам, че са стъпка напред за по-добро здраве на хората", каза тя.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати