29 Март 2024 г. Петък

ЕК поиска да се спрат плащанията по проект, свързан с депутата от ГЕРБ Емил Димитров

2012-09-28 16:03:26
Европейската комисия е поискала през август от България да разследва два проекта, финансирани по Оперативна програма "Околна среда", за да прецени дали те отговарят на изискванията. Страната е била посъветвана и да спре изплащането на суми по тях. Единият е за развъждане на елен в района на Етрополе, а другият - за екологочна оценка на територията на община Сапарева баня.

Това се разбира от отговор на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан до евродепутата от групата "Зелени" Никос Хрисогелос. И въпросът, и отговорът са публикувани на сайта на Европейския парламент.

Коалиция "За да остане природа в България" изпрати още през февруари сигнал до ЕК, че с пари от еврофондовете се подпомага ловния туризъм и развъждането на животни за отстрел.

В питането на депутата пише, че в България финансирането на проекти по тази оперативна програма не е съвсем прозрачно. Той дава за пример тъкмо тези два проекта. Хрисогелос посочва, че ставало дума за финансиране на частни проекти в разрез с европейските правила.

В случая с Етрополе се посочва, че е финансирано развъждането на два ловни вида, които не са обект на защита по Натура 2000 в близост до това място. Единият от видовете е елен, който е обект на отстрел в границите на ловното стопанство "Елен", в които влиза една трета от територията на общината.

За този проект стана известно през март. С него се свързва депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който преди това е бил общински съветник. Потърсен тогава от "Дневник" депутатът отрече да има нещо общо с решението на общината за този проект.

Комисията за конфликт на интереси вече разследва Димитровслед публикациите Проверка в регистъра ДАКСИ показва, че той е продал акциите си в няколко дружества на майка си Елеонора Димитрова. През фирмата "Елеонора транс" тя е свързана с концесията на ловното стопанство "Елен", за което пита Хрисогелос. През 2009 г. Димитров вписва в имотната си декларация продадени дружествени дялове за 1 млн. лв. в "Елеонора Транс". Друга връзка на Емил Димитров с концесията на "Елен" е чрез сътрудника му (и дългогодишен бизнес съдружник) Славян Теофилов, който според ДАКСИ е в борда на директорите на "Фабрика Медикет", която пък официално се води концесионер на стопанството.

Проектът, представен от община Сапарева баня пък, предвижда да се финансира научно екологично изследване, оценка на туристическия потенциал и на развитието на туристическия мениджъмнт за общината като част от подготовката на общо устройствен план, който предвижда изграждането на частна ски зона и туристически селища.

По този начин финансирането от ЕС за екология ще бъде използвано нередно, защото ще финансира екологична оценка, която по закон се изисква да бъде направена от авторите на частния инвеститор, посочва Хрисогелос.

Пред "Медиапул" пресаташето на община Етрополе Диана Иванова казва, че няма информация за спряното финансиране. От информационната система за еврофондовете ИСУН става ясно, че плащания по проекта на Етрополе няма. По този на Сапарева баня обаче държавата е платила над 100 хиляди от общо 501 хиляди лева, съобщава медиата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати