29 Март 2024 г. Петък

543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

2012-09-28 15:49:08
543 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила. 


Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни.  

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа. 

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката  вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова. 

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика. 

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене". 

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП. 

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев.  

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати. 

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите –  че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП. 

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати