18 Април 2024 г. Четвъртък

Казусът с управлението на Общинска банка пак се заплете

2012-09-28 06:19:38
Спорът между Столичната община и фирмите около бизнесмена Христо Ковачки за управлението на Общинската банка преминава в нова фаза. Въпреки че местната управа успя да си върне управлението над банката след решение на БНБ от ноември 2011 г., заведени дела могат да го отменят.

Едно от делата по жалба на три фирми около Ковачки е насрочено за 12 декември тази година. Така миноритарният собственик  може да върне правото си на глас и със своите 27% дялово участие отново да блокира възможността общината сама да взима решение, въпреки че тя притежава 67% от акциите.

Днес, за втори пореден път на заседание на общинския съвет зам.-кметът по финансите и бюджета Дончо Барбалов и съветникът от ГЕРБ Орлин Алексиев внасят доклад, с който искат увеличение на капитала на банката с апортна вноска от два общински имота. Очакванията им са да затруднят финансово Ковачки, който да не може да отговори с такава стъпка, а общината да разшири дела си до над 75%. По този начин дори и при неблагоприятно от съда решение общината ще има над 2/3 от капитала на Общинска банка и ще може да взима сама управленски решения.

Проблемът е и в устава, който беше променен през 2004 г., откогато се дава възможност решения да се взимат с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала. Тогава част от акционерите на банката бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании. Промяната на устава беше прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Затова през юли общината поиска да бъде възстановено разследването срещу Павлов.

"Следващите две седмици може да се окажат фатални", заяви днес по време на заседанието Орлин Алексиев. Той обаче на няколко пъти отказа да се обоснове какво точно има предвид.

Опозиционери коментираха, че бързането на ГЕРБ е свързано със сроковете. Ако до две седмици общинският съвет не приеме доклада, в който се включва и извънредно заседание на управителния съвет на Общинска банка, има реална възможност съдът да отсъди неблагоприятно за общината решение, с което тя отново да загуби контрола върху институцията.

Забавянето може да дойде и от нужните най-малко 30 дни за насрочване на извънредно заседание на управителния съвет, което е последната процедура за увеличаване на капитала.

Още в началото на сесията групата съветници на БСП напуснаха залата, защото смятат, че ГЕРБ обезличава ролята на местния орган и дава превес на администрацията. Конкретният повод беше провело се час по-рано закрито заседание на финансовата и стопанската комисия, където се е гласувал докладът за Общинска банка.

Съветници от ГЕРБ заподозряха левицата, че "играе за Ковачки". "Ако не подкрепим този доклад, ние подкрепяме определени интереси на някои бизнесмени, а не на гражданите", коментира в залата председателят на групата съветници на мнозинството Малина Едрева.

От БСП отказват да коментират тази теза.

Против доклада се обявиха и от ДСБ. Вили Лилков по политически причини, а Атанас Атанасов, защото банката не се управлявала добре. Алексиев им отвърна, че за деветмесечието има печалба от 3 млн. лв., а единствената причина за увеличението на капитала е подобрение на кредитната адекватност на банката.

В крайна сметка председателят на общинския съвет Елен Герджиков утре ще свиква председателски съвет, на който се очаква ГЕРБ да направи нов опит да убеди опозицията, че това е правилното решение. Очаква се следващата седмица да бъде свикана извънредна сесия на общинския съвет.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати