18 Април 2024 г. Четвъртък

Избирателите търсят алтернатива, но не я намират

2012-09-27 06:11:48

Общественото мнение показва, че политическата система в страната е в много лошо състояние, заяви Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг, на представянето на данни от социологическо проучване за нагласите на избирателите за септември.

По думите на Радева от една страна има сериозна съпротива срещу политиката на ГЕРБ, но от друга по-голяма част от избирателите са готови да гласуват за сегашното управление. Според социологът избирателите не виждат алтернатива в опозицията.

По нейни думи в момента се търси политически субект в лявото пространство, но хората не припознават БСП в това търсене. Според Радева към момента не е ясно накъде ще се насочи вотът на недоволните на изборите през 2013 година.

Според изследването на Института в момента няма опозиционен лидер, който да притежава харизмата, за да мобилизира избирателите. Това се вижда и от проучването на доверието в политиците и личностите.
За първи път еврокомисар Кристалина Георгиева не се ползва с най-голямо доверие сред гражданите. Класацията този път се оглавява от президента Росен Плевнелиев, който се ползва с подкрепата на 47% от гражданите, а Георгиева остава само с 0,1 на сто зад него.

На трето място се нарежда премиерът Бойко Борисов с 39% одобрение. Той губи около 7 на сто от подкрепата си спрямо юни.

Веднага след него е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, следван от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сред най-одобряваните членове на кабинета са културният министър Вежди Рашидов, спортният Свилен Нейков, министърът на образованието Сергей Игнатов и вътрешният министър Николай Младенов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също е на едно от челните места по доверие с 30% одобрение.

Тримата най-недолюбвани министри са финансовият министър Симеон Дянков(19.3%), министърът на транспорта Ивайло Московски(18.9%) и министърът на правосъдието Диана Ковачева(16.6%).

Сред най-одобряваните представители се нарежда Меглена Кунева от “България на гражданите“, която се ползва с доверието на 24 на сто от избирателите, но губи цели 8% спрямо юни.

Веднага след нея е бившият президент Георги Първанов, на когото симпатизират 24 на сто от имащите право на глас. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се ползва с подкрепата на 15.8 на сто от анкетираните.

На председателя на БСП Сергей Станишев симпатизират 15.1 на сто, като той губи около 5% от доверието си.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган се ползва с подкрепата на 6.9 на сто, веднага след него се нарежда и председателят на “Атака“ Волен Сидеров с 6.2% и лидерът на РЗС Яне Янев с 5.4 на сто.

Ако изборите бяха днес, зад банките в парламента щяха да застанат четири политически сили. Най-голям процент от избирателите са готови да дадат гласа си за ГЕРБ – 27.3%. Управляващата партия обаче губи около 3 на сто от подкрепата си спрямо юни. След тях се нарежда БСП, като левицата се ползва с доверието на 16.4 на сто от избирателите и губи около едни процент доверие.

Ако изборите бяха днес, за “България на гражданите“ биха пуснали своята бюлетина 6.4%, като се забелязва леко покачване.

Другата политическа сила, която преминава четирипроцентния праг, е ДПС – 4.8 на сто.
20.1% от запитаните са отговорили, че няма да гласуват, а 17.6 на сто все още нямат отговор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати