26 Април 2024 г. Петък

Намериха два начина да се пуши в кръчмите

2012-09-26 04:48:49

"Измислиха как да се пуши в кръчмите", разкрива "24 часа"отоплена градина" и "частна стая". Градина - според тълкуването на ХЕИ - е всяко помещение, което е отворено от три страни. В хотелите, предполага се и в големите нощни заведения, се прилага подходът с "частната стая" - помещение, в което се влиза само с ключ или баркод. Такива места се смятат не за "обществено пространство", а за частно. Така въпреки повсеместните проверки на санитарните инспектори - намерени са начини за заобикаляне на забраната за пушене в заведенията и през зимата.

100 000 лева ще разпредели Министерството на външните работи за бедстващи хора в Сирия и Африка, съобщава в. "24 часа". Очаква се правителството да одобри отпускането на сумата към ведомството на Николай Младенов. Със средствата ще бъде осигурена хуманитарна помощ за бедстващото население на Сирия.

Междувременно от Държавната агенция за бежанците обявиха старта на трудова борса за пребиваващи у нас чужденци, които участват в програмата за интеграция в периода 2011-2013 г.

"30% повече европари за земеделие". Тази цифра обяви пред "Труд" евродепутаът от ГЕРБ Мария Габриел. "Добрата новина е, че успяхме да извоюваме 30% увеличение на директните плащания според формулата, предложена от ЕК. Всички страни, които са с плащания под 90% от средната стойност в ЕС, ще получат увеличение на директните плащания с 30% и за нас важното е, че това ще стане от 1 януари 2014 г."Еврокомисар Джон Дали лично ще гарантира на тютюнопроизводителите у нас, че няма заплаха за производството на ориенталски тютюн. Директивата на ЕС ще засегне някои добавки, които правят цигарите по-привлекателни, но сред тях няма да е ориенталския тютюн!"

"Преса"Никой не знае точния брой на българите в чужбина". Те заслужават да имат министерство и то да провежда държавната политика спрямо тях. Такова е мнението на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Росен Иванов. Според данните на структурата, събирани по различни канали, извън пределите на България живеят около 3 млн.българи. За последните 9 години тези наши сънародници са изпратили у нас малко над 5 млрд. евро, показва справка в сайта на БНБ.

Има рязък спад в желанието на българските власти да сътрудничат при разследването на измами с европейски пари, пише "Сега". Изданието цитира ръководителя на дирекция в Германската митническа криминална служба Петер Келер. Той направи изказването си в Европейския парламент по време на изслушване, посветено на корупцията и измамите, посочвайки като ГЕРБ управлява със стрестестове".

В България стана като в казармата - всяко намерение на Генерала (премиера Борисов) и обкръжението му е предпоследно. Данъци, лихви, доходи хвърчат нагоре-надолу и така до края на мандата.

Софийски градски съд реши Алексей Петров да остане в ареста.Той обаче ще бъде настанен в специализираната болница за рехабилитация в кв. "Овча купел", където ще му бъдат извършвани специални процедури, тъй като здравословното му състояние е влошено, съобщава "24 часа".

"Газът на свършване", е водещата новина на "Труд". След Нова година ни заплашва газова криза, предупредиха от "Булгаргаз". Компанията е в тежко финансово състояние и не може да си плаща горивото на Русия. Затова започва да черпи газ от хранилището в Чирен, което е полупразно. Енергийният регулатор разчита на уговорките с Москва.

"Дума"И студ плюс глада". Злото никога не идва само. След признанията, че зимата ще бъде гладна заради растящите цени на храните, се оказа, че може да останем и на студено. Общественият доставчик "Булгаргаз" щял да поръчва по-малко гориво идните 3 месеца за сметка на запасите в хранилището, което обаче може се окаже в дефицит(?!) Що за управленско безхаберие? Имаме уговорено намаление на цената на природния газ до края на годината. Вместо да купуваме максимално и да запълваме до дупка Чирен при по-ниската цена обаче, ние ще си харчим запасите, купени без отстъпка. Неотдавна стана ясно, че НЕК е "вътре" с половин милиард. Сега пък лъсва истината, че и "Булгаргаз" е "на червено" с четвърт милиард. Работел на загуба. А да сте чули някъде по света да има губеща компания - държавна или частна, която продава газ или петролни продукти?

"24 часа"Няма никаква опасност от липса на газ, освен ако не стане някоя голяма авария по газопровода някъде извън нашата държава или някакви проблеми отново с Украйна, каквито имахме през 2009 г. По отношение на находището в Чирен, ние всяка година го ползваме. То се нагнетява през лятото и се ползва през зимата, това е съвсем стандартна операция. Но не може да става изобщо въпрос за намалени количества или за липса на газ, това е абсурд", категоричен бе министър Добрев. В Русе той участва в бизнес форума "Регионално развитие, инвестиции и печалби". Енергиен акцент има и интервюто на "24 часа"Плашат с руска зависимост, а енергетиката става американска. Управляващите се провалиха, догодина поскъпването на тока ще е 20% или НЕК ще фалира."

Всеки втори българин вече пести от дрехи и обувки, публикува изследване на GfK "24 часа". 43% разсрочват плащането на месечните си сметки, 16,5% заявяват, че член на тяхното домакинство е бил съкратен през последните 12 месеца. На 25% санамалени доходите, нараства делът на хората, които описват като затруднено положението в своето домакинство.

Ръководството на пловдивския превозвач "Градски транспорт" плаши с уволнения шофьорите, които обявиха гражданско неподчинение заради неизплатени заплати и отказаха да работят вече втори ден. Протестиращите отказват да возят пътници с автобусите на фирмата, защото смятат, че машините са опасни за хората, тъй като заради липса на пари нямат техническо обслужване, което трябва да се прави редовно след пробега на определени километри. От своя страна управителят на "Градски транспорт" Ангел Батаклиев заяви, че не се страхува от никакви протести.

"Капитал Daily"Важна крачка за борсата". Държавата търси консултант за финансова оценка на БФБ-София и Централния депозитар по пътя към приватизацията им. Приватизацията на борсата и депозитара са важни и дълго очаквани, тъй като на това се гледа като възможност за развитие на капиталовия пазар - по-голяма видимост в чужбина, свързване с големи чужди борси и привличане на чужди инвеститори тук. В БФБдържавата ще продаде контролен пакет от 50.05%, а в Централния депозитар - 43.7%, което дава реален контрол над двете ключови институции на фондовия пазар. КЗК проверява Съюза на българските мелничари за картел при цените на брашното, пише "Монитор". Това е част от разследванетопо цялата верига -зърно - брашно - хляб.

"Лечението става все по-солено", алармира "Труд". Българинът доплаща до 75 % за медикаменти. Вади от джоба си за скъпи и модерни терапии 100 % от цената им и като теглим чертата, става ясно, че годишно нерегламентираните плащания за здраве възлизат на 1,5 млрд. лв. Разбирайте, плащанията извън бюджета на здравната каса. С ликвидирането на втория стълб в здравеопазването ни - доброволните фондове, лечението на пациента ще става още по-скъпо.

"Вирус "стопаджия" ликвидира рака", съобщава за откритието на учени от Англия "Новинар". Той се прикрепва към кръвта и топитуморите. Най-невероятното негово свойство е способността му да заразява и убива раковите клетки, без да поразява здравата тъкан около тях. Екипът твърди, че вирусът е безвреден. Това е реовирус, който причинява простуда при децата и стомашни разстройства.

"Болестите ни в нета от януари", информира "Телеграф". Всяка травма, настинка, изследване и лекарствени предписания, които получаваме оттук нататък, ще бъдат вкарвани в онлайн здравно досие. От началото на 2013 г. чрез персонален код всеки пациент ще може да провери точната си диагноза, както и всичко, свързанос прегледите си.

"Изселници в Турция съдят България в Хага за геноцид", съобщава "Сега". Жалбата е подписана от Сезгин Мюмюн, шеф на гражданска организация "Федерация Справедливост-България". Той я подава и от името на още 10 изселнически организации в Турция. Копия от нея са пратени на главния прокурор Борис Велчев, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, правосъдния министър Дияна Ковачева и шефа на парламента Цецка Цачева. Към жалбата са приложени 117 страници документи, издадени от български държавни институции. Според изселниците от тях е видно, че "от времето на началото на т.нар. възродителен процес от 50-те и особено от 70-те и 80-те години до настоящия момент в Република България се провежда политически и етнически мотивирана систематична геноцидна престъпна държавна стратегия, насочена срещу повече от 1 500 000 български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание".

В интервю за "Преса"Братска прегръдка с ДПС? Невъзможно!

Политиката в смесените райони е плод на трупания през годините опит. Не бива да се слага знак на равенство между ДПС и турците в България. В голяма степен ДПС и ГЕРБ ни помагат, защото не правят нищо за тях. Необходимо е повече внимание към българските турци и добра стартегия за това как БСП да пробие партийния феодализъм на Ахмед Доган."

Прокуратурата ще пише учебно помагало за борба с организираната престъпност срещу 270 000 лв., информира "Дума".

По учебника, който е проект на ОП "Административен капацитет", ще се обучават близо 100 специализирани прокурори от цялата страна. Партньор е Асоциация "Прозрачност без граници", откъдето представиха вчера проучване за изграждането на двете специализирани прокуратури.

"Българският е един от европейските езици, които са застрашени от дигитална смърт", съобщава "Новинар", позовавайки се на резултатите от ново изследване, проведено от Европейската мрежа за върхови постижения META-NET, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни, сред които е и Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин". Езиковите технологии за 30 изследвани езика, които се говорят в Европа, са или "недоразвити или слабо развити". Технологиите и ресурсите за езици като баски, български, каталонски, гръцки, унгарски и полски са категоризирани като фрагментарно развити,което означава че оцеляването им в дигиталната епоха е под въпрос.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати