26 Април 2024 г. Петък

Ромни платил $1,9 млн. данъци през 2011 г.

2012-09-22 07:59:51

Кандидатът на Републиканската партия за президентските избори в САЩ Мит Ромни бе принуден да направи публично достояние приходите си и платените данъци през миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Според данъчната декларация на Ромни, публикувана на интернет сайта на неговия предизборен щаб, през миналата година той е спечелил 13,7 милиона долара и е платил 1,9 милиона долара данъци, което се равнява на данъчна ставка от 14,1 на сто.

През 2010 г. той е платил над три милиона долара данъци. Ромни бе принуден да представи данни за своите приходи и платени данъци след като през изтеклата седмица в интернет се появи видеоклип, в който Ромни твърди, че "половината хора в страната не плащат данъци".

Критиците на Ромни, в това число и президентът Барак Обама, подканиха Ромни да последва примера на своя баща, Джордж Ромни. Когато се кандидатирал за президент, Ромни-старши направил публично достояние данъчните си декларации за последните 12 години.

Ромни отказа да обяви приходите и данъците си за толкова дълъг срок и подчерта, че следва примера на сенатора републиканец Джон Маккейн, конкурент на Барак Обама при предишните президентски избори през 2008 г. Маккейн също обяви приходите си и платените данъци за двете години преди изборите.

Според данъчната декларация на Барак Обама през финансовата 2011 г. той е получил приходи в размер на 790 000 долара и е платил данък в размер на 21 на сто.

Според АП данъкът в САЩ върху приходи над 1 милион долара е 25 на сто.

Според Ройтерс приходите на Ромни не идват от заплата, какъвто е случаят с Барак и Мишел Обама, а от лихви, дивиденти и увеличение на капитал, затова и данъчната ставка е по-ниска.

Агенцията подчертава, че от 30 години насам инвеститорите в САЩ се радват на данъчни преференции, които не се полагат на хората на заплата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати