Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юли 14
Начало arrow Политика arrow Дянков поиска "по-високи заплати срещу отказ от привилегии"в силовите ведомства

Дянков поиска "по-високи заплати срещу отказ от привилегии"в силовите ведомства

  Print E-mail
2012-09-21 05:32:00
източник: dnes.bg

Сделка "по-високи заплати срещу отказ от привилегии" предлага на силовите ведомства финансовият министър Симеон Дянков, съобщава "Труд". Ако силовите ведомства се откажат от дългия платен отпуск на служителите си и големия брой заплати при пенсиониране, ще има ресурс за увеличение на заплатите в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%, сочат изчисленията на Дянков. Така средното увеличение на заплатата във вътрешното ведомство би било 117 лв., в отбранителното министерство - 57 лв., а в ДАНС - с 238 лв. Полицаите настояват да получат разрешение да работят частно. Вчера министър Цветан Цветанов се обърна към всички служители в МВР с писмо отговор на предупреждението за полицейски протести на Синдикалната федерация на служителите от МВР от 12 септември, в което обяснява, че катовицепремиер и министър на вътрешните работи е изпълнил обещанията, които е дал на своите служители.

"Не се фокусирайте върху "вчера". Тази препоръка на зам.-председателя на ЕК и комисар по новите технологии Нели Крус цитира "Труд". Правителството трябва да внимава и да не поставя ръка на медиите. Никое правителство не трябва да се меси в работата на медиите", заяви тя на среща с български журналисти и издатели в София. "Нямам правни инструменти да реша проблемите ви, свързани с прозрачността на медиите, но мога да фокусирам светлината на прожекторите върху вашите трудности в тази сфера", каза още еврокомисарят. Крус обаче бе категорична, че трябва да има прозрачност на собствеността на медиите. Тя преразказа разговора си с премиера Бойко Борисов, състоял се по-рано през деня, в който той се съгласил, че няма достатъчно яснота "кой кой" е в издателския бизнес у нас и как се финансират медиите. Борисов я уверил, че напълно ще подкрепи усилията за повишаване на прозрачността.

Британският посланик в страната ни Джонатан Алън добавя в тази връзка в интервюто си за "Преса", че: "Само прозрачност не едостатъчна. Правете реформите не "защото Брюксел ги иска", а защото работят и са добри", съветва Негово Превъзходителство. "Телеграф" предава друг акцент от изказванията на еврокомисаря по новите технологии Нели Крус: "България ще е номер едно по интернет. Страната ви редовно се нарежда в топ 10 на най-бързия интернет в света. По данни на ЕК в сферата на технологиите има около 700 хил. незаети работни места в ЕС, от които българите биха могли да се възползват", подчерта еврокомисар Крус.

"Конституционният съд одобри пенсионната реформа на ГЕРБ", информира "Сега". След половин година умуване конституционните съдии намериха достатъчно аргументи да пуснат пенсионните промени, с които ГЕРБ започна да увеличава пенсионната възраст от тази година. В края на декември управляващите решиха възрастта да се вдига с по четири месеца от 2012 г. вместо от 2021 г. Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха направени през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. 52-ма народни представители от опозицията атакуваха промяната като противоконституционна.

"24 часа" информира, че с промени в Закона за висшето образование парламентът забрани клубове, дискотеки и казина да развиват дейност след 22 ч в близост до общежитията в Студентски град. Мярката ще засегне всички развлекателни заведения, които отстоят на 100 и по-малко метра от блоковете. Вестникът информира и затова, че стари корупционни скандали ще бъдат разследвани отново от специална парламентарна комисия, създаденапо инициатива на РЗС, с подкрепата на управляващите, оглавяванаот Яне Янев, лидер на РЗС. Анализът на "Труд" репликира това решение с въпроса: "Бойко не победи корупцията, та Яне ли?". В отговор председателят на РЗС - Яне Янев, заявява пред "24 часа":"Не обслужвам ГЕРБ, от мен много ги е боляло!"

Заради кризата 6000 солунски фирми от Северна Гърция са преместили бизнеса си у нас, предава съобщение от вчера на кметана Солун - Янис Бутарис - "Труд". Основните причини за подобен ход са: ниските данъци и заплати, по-опростено данъчно законодателство, стабилна валута и не на последно място - спасение от риска за излизане от еврозоната, който реално съществува за южната ни съседка.

"Освободете пенсионерите от правителството", призовава анализът на "24 часа", коментирайки Бюджет 2013. Системата е така направена, че текущите политици определят размера на пенсиите и хората са зависими от тях.

Темата е продължена от Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в парламента, пред "Телеграф". Г-жа Стоянова заявява: "Всеки резерв в бюджета ще отиде за пенсии. Засега разполагаме с 600 млн. лв. за увеличение от 1 април."Атака" констатира: "България е на първо място в ЕС по работещи бедни". Хората у нас са обвързани с трудов или граждански договор, но едва-едва свързват двата двата края. Феноменът "работещи бедни" е резултат от липсата на обща политика по доходите и прилагането на мерки, които да съдействатза повишаването им.

"Българският лихвен (к)рай", е водещото заглавие на "Капитал Daily". В търсене на още приходи правителството може да обложи доходите от депозити. То обмисля да въведе нов данък - върху доходите от лихви по депозити на физически лица. Това научи изданието от три независими източници от управляващото мнозинство. Целта е с парите да се осигурят допълнителни приходи за вече обещаното увеличение на пенсиите догодина. Засега това е само идея, но ако бъде въведен новият данък, доходите от лихви на всяко физическо лице с влог в банка ще бъдат обложени с 10%.От днес банките се надпреварват за 1,3 млрд. от гаранционния фонд, пише "Стандарт". Евтини кредити за фермери ще има по Коледа. Кървенето с лошите заеми ще продължи още 9 месеца, смята Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

43 села са били закрити през изминалите 5 години заради обезлюдяване, сочи справка на Министерския съвет, изготвена за "Телеграф" по Закона за достъп до обществена информация. За 5 г.са открити само 3 нови населени места.

Анализът на "Сега" коментира: "България се изправя пред най-големия си ядрен проблем". Правителството трябва да реши къде да занесе спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй" и как да избегне европейските санкции. Държавата е заплашена от съд за неизпълнени задължения по изграждането на двата нови реактора в "Белене", а Брюксел ни даде краен срок, замисли надзор и се закани да ни санкционира и без съд за неизпълнени задължения по демонтирането на четири стари реактора в "Козлодуй".

На енергийна тема е и интервюто на "Труд": "Русия иска пак да сме нейни", казва политологът Огнян Минчев. "В продължение на години проектът АЕЦ "Белене" бе в ръцете на руско-българската енергийна олигархия, която си подготви стабилна основа за дългосрочно ограбване на България - и в случай на реализация на проекта, и при отказ от него", убеден е г-н Минчев. "Българска армия" се чуди: "В енергетиката - пъзел или покер". Блъфовете продължават и залозите растат. Вестникът цитира президента Плевнелиев, който уточнява: "Ние не сме троянският кон на Русия в Европа и не виждам защо проектите от Големия енергиен шлем трябва да се осъществяват единствено, защото са руски, ако няма достатъчно икономически доводи".

В акция на италианската полиция българин е хванат с парите на световното черно тото. Той е пътувал в една кола с най-издирвания човек - Дан Тан Сет Енг - сочен за ръководител на престъпния синдикат, който урежда футболни мачове по цял свят. "24 часа" разкрива схемата на престъпната групировка, нарисуванаот единствения заловен член на групировката - Уилсон Радж Перумал. В схемата той посочва, че българин е един от акционерите на синдиката и прибира пари, независимо дали участвав уреждането на мача или не. Съмненията са за Костадин Хаджииванов-Коце Маца, но засега няма никакво потвърждение на тази версия.

"Съдът на ЕС разреши под условие електромери по стълбове", пише "Сега". Разглеждането на въпроса е заради постъпила жалба, че поставянето на електромерите в кварталите "Огоста" и "Кошарник" в Монтана на високи стълбове е дискриминационна мярка. Генералният адвокат на Съда на ЕС приема, че поставянето на електромери на голяма височина в ромски квартали може да бъде оправдано, доколкото има за цел да предотврати измамите и злоупотребите и да допринесе за осигуряване на качествено електроснабдяване в интерес на всички потребители. Европейската комисия не планира да забрани отглеждането на ориенталски тютюн, цитира съобщение на говорителя на комисията "Дума". Предвиждат се промени в директивата за тютюневите изделия, но те не засягат отглеждането на тютюн. "На този етап подобна информация е неофициална", заяви пред изданието евродепутатът от левицата Илияна Йотова. "Официалната информация, която имам, е от Главна дирекция "Здраве и потребители" на ЕК. Според нея се очаква до два месеца поправките в евродирективата за тютюна и тютюневите изделия да бъдат внесени", обясни евродепутатът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Недосегаеми не трябва да има - законът е над всички, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ във връзка с акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на ...
  Новини Президентът Румен Радев излезе сред народа пред президентството заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. 
  Новини Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи БГНЕС. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.Колите са спрени точно срещу ...
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?