18 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов да не се репчи на Путин, а на монополите!

2012-09-20 10:23:08

"Когато водиш преговори, няма защо да се репчиш като например Дянков, който каза, че ще напляска руснаците, а Борисов - че на Путин щяло да му бъде неприятно посещението в София, ако знае за иска от 1 млрд. евро на "Атомстройекспорт", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV по повод проекта АЕЦ „Белене“. 

"Водил съм тежки преговори с Путин и знам как се отстояват национални интереси", заяви Станишев. Според него разговорите "трябва да са уважителни, ако е необходимо, проявяваш твърдост".

Лидерът на БСП препоръча на премиера да се "репчи на монополистите в България".

"Във всеки сектор на производството има монополи. В строителството печелят само три-четири конкретни фирми", коментира Станишев. Той обвини администрацията в провеждане на некоректни поръчки по държавни проекти.

"Прави се дъмпингова цена, после се анексира с допълнителни споразумения", заяви Станишев. Така по думите му се е качила цената на магистрала "Люлин", за която е е платено 60 милиона лева допълнително.

Станишев продължава да е категоричен, че проектът АЕЦ "Белене" е важен за българската икономика, за енергийна независимост, за цената на тока, която ще плащаме в следващите години.
Проектът е стартирал за три години с конкурс за изпълнител. През 2008 година се подписаха споразуменията. Да, поръчаха се реакторите, защото имаше опашка", заяви Станишев. 

По думите му спорове с руската страна е имало и тогава, защото "никога не сме "клякали".
Станишев е категоричен, че инвеститор е имало и той е бил избран с международен конкурс, а проектът е бил на финалната права.

За твърденията на Яне Янев, че има черна каса за енергетиката и за предстоящото създаване на временна анкетна комисия за проучване на фактите около енергетиката Станишев каза, че е ясно Янев за кого работи. 

Тази година създават различни временни анкетни комисии. Този парламент приключва, както започна, нищо друго не може да произведе, освен измислени политически комисии, които са поръчки на управляващите. Зад господин Янев стои политическа поръчка на ГЕРБ, смята лидерът на БСП. 

Относно СПИН скандала в левицата, който по препоръка на Янев, ще се гледа в новата комисия, ако бъде одобрено предложението му от депутатите днес, Станишев коментира, че Фразата на Кутев е била неуместна, но до някаква степен вярно. 

Кутев заяви, че "социализмът е като СПИН и се предава само по наследство или по полов път"

"Моят баща е бил в партията, рискувал е живота си, за лявата идея, аз какъв да бъда?", попита Станишев, който смята да възпита и дъщеря си в същите ценности.

"Няма политик, който да не е казал някаква глупост. Но другарите от моята партия, които раздухаха скандала, или им липсва политически инстинкт, или обслужват наш опонент", коментира Станишев.

Оттук нататък всеки който говори по медиите, а не вдигне телефона, за да реши проблемите вътрешно, ще получава моя отпор. За всеки се отнася това, закани се лидерът на БСП.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати