26 Април 2024 г. Петък

Бойко: Президентът ще е от ГЕРБ

2010-08-13 13:14:48
Президентът ще е от ГЕРБ, каза Бойко Борисов в интервю по Дарик и БНТ. Той обаче избегна конкретиката и не заговори за кандидатури. Сегашният държавен глава се справя прекрасно с работата си, имаме опитен президент, каза още Борисов. Той отчете като свои грешки кадровия избор на Божидар Нанев за здравен министър и закъснялото назначение на Томислав Дончев.

 

Следващият президент на България ще бъде от ГЕРБ, зарече се Бойко Борисов,

но не пожела да се фокусира върху евентуална кандидатура.

Това стана по време на съвместното сутрешно интервю на Дарик и БНТ с министър-председателя.

Премиерът не отговори на въпроса дали ще се кандидатира, но намекна, че по-скоро удачният момент да се бори за "Дондуков"2 е бил на изборите през 2005 г., когато още не е имало партия зад гърба му и не е бил натоварен с такива големи отговорности. Борисов бе категоричен, че тогава е щял да спечели, но след това добави, че така станало по-добре.

Имаме един много опитен президент, който прекрасно се справя със задълженията си,

изненадващо направи четка на Първанов премиерът. Борисов бе категоричен, че въпреки политическите разногласия с изпълнителната власт понякога, Георги Първанов много се старае като държавен глава.

Той отчете като двете най-големи свои грешки от началото на управлението до сега кадровия избор на Божидар Нанев и забавеното назначение на Томислав Дончев,

който трябвало да сложи за министър по еврофондовете още в началото на мандата.

Нанев е много добър човек и лекар, но не става за организатор, отсече Борисов, който се самокритикува за това, че по тази причина се е забавила с половин година здравната реформа.

По думите му големият проблем в здравеопазването е, че 1,7 млн. души у нас не си плащат здравните вноски, а претендират за лечение. Ако те си ги внесат, ще имаме поне милиард в Здравната каса и няма да се чудим сега откъде да доплащаме на болниците 100 млн., пресметна Борисов.

Заканите на лекарите за протести през септември Разчитам на докторите, като най-интелигентните, ако искат да стачкуват - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито".

"От кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си.

Считам, че българинът не го прави. Има хора, които много работят, и хора, които много ги мързи", коментира още премиерът.

Ако това правителство управляваше по времето на излишъците, щеше да залее с асфалт тази държава. Въпреки кризата обаче ще го направим и сега, зарече се министър-председателят.

По думите му изграждането на инфраструктурата е една от най-важните цели пред кабинета.

"За една държава инфраструктурата - магистралите, жп линиите, са живот, пари. Когато ги има - тя работи по един начин, когато ги няма - съвсем различно."

"Гърците си направиха магистралата, питам защо до момента нашата не е проектирана, говорим за "Струма", която извежда товарите от солунското пристанище на пристанището в Лом - изключително жизненоважно и за двете държави, бизнес за милиарди", каза Борисов.

Той посочи, че тази магистрала стига до Дунав мост ІІ.

"За радост той се строи активно благодарение на това, че спасих парите", заяви премиерът.

По думите му - ние сме единствената територия по река Дунав, която има само един мост между България и Румъния.

"На 16 август трябваше да пуснем "Марица", открихме нередности и ще ги отстраним до края на месеца", обеща премиерът.

"Като държава имаме уважението и на Вашингтон, и на Брюксел, и на Москва, и правим така, че интересите на държавата ни да бъдат защитавани. Робърт Зелик ни каза има политическа воля, има доверие, работата на правителството се оценява високо за тази година. Какво липсва - липсва административен капацитет и то не защото са глупави българите, а защото тези, които имат тези качества отдавна заминаваха в чужбина, и по разни банки да работят, където заплатите са в пъти по-големи", заяви Бойко Борисов.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати