25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ e като дружество на анонимните управляващи!

2012-09-20 10:22:15

"ГЕРБ е като дружество на анонимните управляващи – ако имаш проблем, признай си, че трябва да вземаш лекарство, но те не го правят”. Това коментира в Самоков председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

“Страхът на управляващите е как да задържат властта. Проблемът на България не е безработицата, а липсата на заетост. Безработицата е много по-голяма, отколкото е регистрираната, а страната ни е единствената в ЕС със спад на заетостта през летните месеци. На фона на това да говориш, че имаш конкурентоспособна икономика, е неподготвено, глупаво, детинско, повърхностно и некомпетентно", обясни Кунева.

Тя съобщи, че експерти от екипа й вече изготвят икономическа програма, насочена към малкия и среденбизнес, насърчаване на предприемачеството и конкурентоспособността.

По думите й над 2000 са новоназначените служители в администрацията през годината, като над половината от тях са без конкурси, обществените поръчки са силно корумпирани, има рекет, а НАП се е превърнала в инструмент за репресия.

Георги Киряков, член на Контролния съвет на движението заяви, че всяка година в бюджета за общественото осигуряване, за пенсиите, се залага дефицит. “Няма пари за сегашните пенсии, а си представете какво ще стане, като увеличат пенсиите догодина. Или ще увеличат дефицита, или лъжат хората, или най-страшното - залагат бомба за следващото управление”, коментира Киряков.

Кунева добави, че не може да спести критиката си към премиера и по въпроса за АЕЦ “Белене”. “Първо каза, че е прекратил договора, а после се оказа, че не е прекратен. Ако имаше управленска програма, трябваше да каже още в първия месец какво ще прави с АЕЦ “Белене”, посочи тя.

"Централата първо беше гьол, после  стана най-хубавото нещо, токът щеше да поевтинява, после поскъпна”, заяви Кунева.  “Не може премиерът да води преговорите от името на компания, пък било то и от името на НЕК, така преговори не се водят. Застреля се в краката, и то гръмко”, коментира Меглена Кунева и допълни, че Борисов вече три години се занимава с АЕЦ “Белене”, но този проект продължава да е висящ.

По думите й за шеф на АЕЦ “Козлодуй” в момента е сложен човек, който няма нужното образование. “Да го пратят на курс, защото за някои постове политически назначения просто не се правят. Премиерът можеше да го вземе за свой министър, и без това беше сменен ресорният, но не и да остави за шеф на ядрена централа политическо лице, допълни Меглена Кунева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати