28 Март 2024 г. Четвъртък

Не стимулирайте творчеството на Янев, не ставайте смешни!

2012-09-20 10:21:01

Депутатите влязоха в остър спор дали да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да разследва корупционните скандали в страната от последните години. 

Предложението е на лидера на РЗС Яне Янев, който се закани да разнищи „грандиозни корпуционни схеми“. След словесни сблъсъци в крайна сметка НС гласува да бъде създадена подобна комисия, която да разследва корупцията по висшите етажи на властта. 

Според опозицията създаването на подобна комисия цели да прикрие некадърността на управляващите, които не успели за три години да разнищят нито един подобен случай.

Тя щяла да се използва и за омаскаряване на политическите противници на ГЕРБ с предизборни цели. 

„За пореден път мнозинството обслужва поредна проява на хиперактивност от страна на г-н Янев. Какво стои зад това предложение? Кой е онзи проблем, посочен в мотивите, който да не може да бъде решен с обичайните средства, с които разполагат държавните структури?“, попита възмутено от парламентарната трибуна червеният депутат Ангел Найденов.

Според него това, което предстои да се случи, е подигравка към парламента. 

„Това е провокация срещу нормалността. Зад тази активност стоят предизборните сметки на г-н Янев. Стоят интересите на онези, които са готови отново да му дадат пари за предстоящите избори. Но не е ясно защо нормалните хора от мнозинството приемат ролята на наивници и са съгласни да участват в този цирк“, заяви още Найеднов и призова управляващите да не стават смешни и да отхвърлят предложението. 

„ГЕРБ не търсят справедливост, не търсят възмездие на корупционните схеми, търсите окепазяване и съсипване на имиджа на опонентите в една предизборна ситуация“, заяви от своя страна и червената депутатка Корнелия Нинова.

ОТ БСП смятат още, че ако все пак бъде създадена такава комисия, тя трябва да се занимава не само с бившите управляващи, а и със сегашните. 

ДПС  ще гласува против решението за създаването на такава комисия, защото не намира смисъл в изложените мотиви. 

„Същинският мотив е, че тази комисия цели да разпери параван и чадър, да скрие провалите на управлението на страната“, отсече и Лютви Местан. 

Според него парламентът се превръща в „шпиц команда на премиера“. Комисията целяла да прикрие провала при преговорите с Русия по проекта АЕЦ „Белене“ и отговорността да бъде прехвърлена на предишните управляващи. 

Местан беше категоричен, че няма как да се прави подобна комисия, без да се разглежда сегашното управление. 

„Независимо какви анкетни комисии ще правите, няма да може да избягате от политическата си отговорност за състоянието на икономиката и проблемите, които особено отчетливо се очакват през очертаващата се тежка зима“, добави Местан. 

„Как си представяте, че ще започнем да разглеждаме случаи, които са били прекратени дела и преписки. Ние като четвърта инстанция на съда ли ще се вживеем. Как си представяте това, къде отиде разделението на властите в тази държава? Само защото на г-н Янев му се иска да става председател на комисия и да се разкарва с парламентарен мерцедес. Моля ви, не стимулирайте неговото творчество“, отсече и Четин Казак.  

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък заяви, че ще подкрепи с две ръце създаването на подобна комисия, която обаче първо трябва да започне работа с разследване на премиера Бойко Борисов. 

„Яне Янев каза по време на конгреса на РЗС, че премиерът е участвал в убийства. Аз лично се шокирах от това изказване на г-н Янев. Аз лично ще искам това да се разследва. Какви наркомрежи се вихрят в страната? Истината за биографията на Борисов трябва да излезе, колкото и грозна да е тя. Трябва да излязат групировките, които са зад Бойко и до Бойко, Котараци, Пашата и т.н. При такава силна мотивация аз няма как да не подкрепя предложението на г-н Янев“, отсече лидерът на националистите. 

Комисията, която ще нищи корупцията по висшите етажи на властта, ще бъде съставена от 13 депутати, излъчени на пропорционален принцип.  В нея ще влязат 6 депутати от ГЕРБ, 2 от БСП, 2 от ДПС, 1 от СК, 1 от Атака и 1 независими. Срокът на работа на комисията ще е 6 месеца.

 

За създаването на комисията гласуваха общо 179 депутати, за бяха 125, против – 53, въздържал се – 1. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и един независим. БСП и ДПС гласуваха против.

Комисията ще проучва случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата". 

Комисията трябва да да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН скандал“, кръгът Фронтиер", „хидровъзел „Цанков камък", „източване на БДЖ", „АЕЦ Белене", „Арсенал-Казанлък", „Сливенгейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук, смята Яне Янев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати