23 Април 2024 г. Вторник

Гърция въвежда по-строги мерки срещу незаконните имигранти

2012-09-20 05:52:11

Гръцкото правителство реши да въведе по-строги наказанияза незаконните имигранти, съобщи агенция „Новости".

Премиерът Андонис Самарас възложи на министерството на правосъдието да разработи поправка в законодателството, според която незаконното пребиваване в страната да се смята заутежняващо вината обстоятелство при извършване на каквото и да е престъпление, и да доведе до по-сурова присъда.

„Към тези, които вече са нарушили закона с незаконното си влизане в страната и са посмели да извършат (и други) незаконни действия, е немислимо да се прилагат същите присъди, както към гърците или законните имигранти." - се казва в изявление на правителството.

Всекидневно стотици хиляди потенциални имигранти от Африка, Близкия Изток и Югоизточна Азия се опитват да влязат на гръцка територия. Не е известен точният брой на нелегално пребиваващите в страната, но числеността им се измерва със стотици хиляди.

Намеренията на кабинета предизвикаха реакцията направозащитници, според които подобна поправка влиза в противоречие с международните правни норми.

Според представителката на гръцкия офис на „Амнести интернешънъл" Маро Саввопулу, подготвяните от правителството мерки са дискриминационни и влизат в противоречие с международното право.

Според президента на Гръцкия институт за миграционна политика Александрос Завос, проблемът не е в дискриминацията, а м ефективността на мерките.

„Може да става дума за дискриминация, ако хората живият законно в страната. Този, който се намира в страната незаконно, вече е нарушил закона... Само по себе си това не е дискриминация." - коментира Завос.

По думите му, ако някой е откраднал парче хляб, з ада се нахрани, съдът не би заел крайна позиция. Той допълва, че строгите наказаният биха засегнали извършителите на тежки престъпления.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати