28 Март 2024 г. Четвъртък

ЕС: Разглобявайте бързо четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй

2012-09-20 05:41:45

На първа страница "Сега"Разглобявайте бързо четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй"!"

Евросъюзът изчерпа търпението си към мудното извеждане от експлоатация на спрените ядрени реактори в България, Литва и Словакия и възнамерява да финансира занапред само физическото им разглобяване. Освен това ще въведе нов механизъм за контрол как се спазват сроковете за демонтажа и как се харчат отпуснатите европейски пари. За целта се обсъжда специален регламент за трите държави, който ще има пряко и 
незабавно действие като закон.

Той е внесен от Съвета на ЕС в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европарламента, съобщи българският евродепутат Ивайло Калфин. България трябва да разглоби и погребе останките от първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. Тя няма да има право след 2014 г. да използва европейските компенсации за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийни мощности и за нова инфраструктура.

Преценката на "Дума" за казуса "Белене" Губим 12,6 млрд.евро от спирането на АЕЦ "Белене"!" Изявленията на властта са цинични, вулгарни, непрофесионални, непремерени и безотговорни - категорични са от инициативния комитет за ядрената централа. Енергийната тема вестникът допълва с решението на депутата от БСП Румен Овчаров да даде на съд директора на атомната централа.

Думите му са по повод обвинението на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, че Овчаров е поръчал побоя над предшественика му в централата Александър Николов, който пък обяви, че бившият депутат на ГЕРБ Николай Коцев го е сплашвал по телефона преди случката с побоя.

За "24 часа"България влиза в надпревара с Турция за нефт в Черно море". Надеждата е нефтът да бликне от дълбочините в южната част на морето. В тази посока през октомври тръгва конкурс за проучване на блока, наречен "Терес". 

В интервю за "24 часа"Вдигаме пенсии и заплати, въпреки че идва трудна година. Ще мислим може ли да вдигнем и детските. Преценяваме как издължаването към бюджета с едно платежно да не лишава хората от здравни права. Руският иск за "Белене" не е заплаха за бюджета", убедена е Стоянова.

"През 2013 г. 4,5 млрд. лв. идват от ЕС за строителството", информира "24 часа". Тази сума ще даде работа на строителите по програмите "Регионално развитие" и "Околна среда". Строителният министър Лиляна Павлова и екоминистърът Нона Караджова обясниха, че през следващите 2 години ще има поръчки за над 3 млрд. лв.

Родните данъчни ще получават информация за сметките на българи в швейцарски банки, пише "Стандарт". Така вече при възникнала данъчна проверка на гражданин у нас, инспекторите на НАП ще могат да изискат от швейцарските си колеги пълна информация за банковите му сметки в Швейцария. Българите държат 250-300 млн. евро в алпийската страна.

"Труд"Обменяме данъчни тайни с държави от ЕС". Има минимална вероятност от догодина да се наложи да обявяваме доходите от лихви по банкови депозити, печалбите от хазарт и други необлагаеми доходи, които в момента не се декларират.

Причината е, че тези доходи са облагаеми в някои държави членки на ЕС и по линия на съвместния обмен може да се наложи българските данъчни да пращат подобни данни на колегите си в чужбина. Според приетите поправки, данъчните вече ще имат възможност да правят паралелни проверки и ревизии на граждани и фирми с техни колеги от приходните служби на други държави членки на ЕС.

За "Преса"Външната ни политика е провал. Европа гледа на нас като на втора ръка членове на ЕС. Поведението на Дянков към Русия е безотговорно!" 

"Здравното министерство ще намалява смъртността с 20%", съобщава "Сега". Президентът събра вчера управляващи, политически сили и експерти, за да се обсъдят и оформят стратегическите приоритети за здравния сектор за периода 2014-2020 г. Целта е да има консенсус за нужните реформи, без които ЕС не би отпуснал пари. 
"Намаляване на смъртността с 20% е една от стратегическите цели на МЗ за периода 2014-2020 г.", оповести здравният министър Десислава Атанасова на срещата.

"Дума"Касата отряза болниците". НЗОК не възнамерява да променя новата методика за финансиране на болниците догодина. Според нея ще има лимит не само на дейностите в болниците, но вече и по клинични пътеки за всяко лечебно заведение.

Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ, заявява в интервю за "Новинар"Повечето прахчета не помагат срещу грип. Вие можете да вземате всичко, за да намалеят симптомите срещу главоболието или кашлицата, но те нямат пряко влияние върху вируса. Нито го потискат, нито могат да предотвратят заразяването и заболяването. Лекарите не очакват изненади през сезона на вирусите", обобщава ескпертът.

Ромското гето на входа на бул. "Европа" вече няма да тормози жителите на столичния жк "Люлин" 10. Вчера бяха бутнати и последните пет фургона, а част от бившите му обитатели дори се включиха в оборката на купчините боклуци, които бяха пръснати навсякъде, информира "Новинар".

"Такса смет - според квадратурата", казва пред "Труд" Владимир Кисьов, общински съветник от СДС в София. "Сега - за различни части на София може да има над 4 пъти разлика в оценката на имот с една и съща квадратура. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати