25 Април 2024 г. Четвъртък

Инфлацията изяде увеличението на пенсиите

2012-09-20 05:40:46

Увеличението на пенсиите през 2012 година няма да покрие дори инфлацията за последните три години, твърди  “Труд”, позовавайки се  на база данните на Националния статистически институт.

За последно парите за прослужено време и възраст бяха увеличени на 1 юли 2009 г. Според калкулатора за инфлацията на сайта на НСИ оттогава до август т. г. натрупаното поскъпване на живота у нас е 10,8%.

Това означава, че дори още днес да бъдат увеличени пенсиите с 10%, реално с тези пари ще се купуват по-малко стоки и услуги, отколкото преди три години.

Освен това до обещаното увеличение на доходите на възрастните хора има още поне 3 месеца, в зависимост коя дата ще изберат от ГЕРБ. А през предстоящата зима цените със сигурност няма да спят зимен сън, твърди изданието.

Националната статистика мери и т. нар. малка кошница. Показателят отчита потреблението на най-бедните 20% от населението на България, които купуват ограничен брой основни стоки, предимно хранителни. От 1 юли досега натрупаната инфлация за малката потребителска кошница е 11,9 процента.

Това означава, че реалното поскъпване на живота в България за бедните хора е по-голямо от официално обявяваната инфлация.

В момента размерът на средната пенсия за трудов стаж и навършена възраст е 279,37 лева. При увеличение от 10% тя би трябвало да достигне 307,31 лева.

През 2009 г. една средна пенсия е стигала за 233 литра прясно мляко. Тогава цената му бе 1,20 лв./л.

След увеличението от 1 април догодина една средна пенсия ще стига само за 171 литра мляко, при това - ако се запази сегашната му цена 1,80 лв./л.

Сметката изглежда по същия начин, ако изчисляваме пенсиите в яйца, сирене, кашкавал, зеле, свинско месо и още куп други продукти от основна необходимост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати