28 Март 2024 г. Четвъртък

Запис със скрита камера злепостави Ромни

2012-09-18 05:33:36

САЩ беше публикуван компрометиращ видеозапис, в който републиканският президентски кандидат Мит Ромни пред богати дарители се подиграва с привържениците на президента Барак Обама - почти половината от американските избиратели, описвайки ги като храненици, които живеят от правителствени подаяния и не се 
грижат за собствения си живот.

"Има 47 процента от хората, които ще гласуват за него независимо от всичко. Има 47 процента, които са с него, които живеят на гърба на правителството, които са убедени, че са жертви, които вярват, че правителството носи отговорността да се грижи за тях, че всичко им се полага - здравеопазване, храна, жилище, каквото се сетите", казва Ромни в записа, направен със скрита камера, на частно събитие за събиране на средства, качен на сайта на независимото списание "Мадър Джоунс", предаде Асошиейтед прес.

"Моята работа не е да се тревожа за тези хора. Никога няма да ги убедя, че трябва да поемат лична отговорност и да се грижат за собствения си живот. Това, което трябва да направя, е да убедя онези 5 до 10 процента в центъра, които са независими",казва Ромни, цитиран от Ройтерс.

Демократите побързаха да се възползват от записа, като го нарекоха "шокиращ". "Трудно е да служиш като президент на всички американци, след като презрително си отписал половината нация",заяви мениджърът на кампанията на Обама, Джим Месина. От щаба на Ромни не оспориха автентичността на записа, но обясниха, че републиканецът е загрижен от нарастващия брой на хората, които са зависими от федералното правителство, и иска да помогне на всички американци, страдащи от икономиката на Обама.

"Мадър Джоунс" не обясни кога и къде е направен записът, за да предпази човека, който го е направил, пише БТА. В изявлението си Ромни обяснява стратегията си да апелира към независимите избиратели или онези, които още не са решили за кого ще гласуват, като набляга на разочарованието от политиката на Обама. "Тези хора, които искаме да привлечем - те искат да вярват, че са постъпили правилно, като са гласували за него, просто той се е оказал негоден за непосилната задача, надхвърляща възможностите му. Те обичат фразата "не е по силите му" (he's 'over his head)", обяснява Ромни.

Националният комитет на Демократическата партия отделно разпространи клип от видеото, в който Ромни се шегува, че щял да се представи по-добре на изборите, ако бил латинос.

Баща му е роден в Мексико, припомня Ройтерс. "Ако родителите му бяха мексиканци, щял съм да имам по-добър шанс", казва Ромни.

Според партийните стратези предимството на Обама сред испаноезичните избиратели е ключът към спечелването на изборите и Ромни се опитва да спечели подкрепата им. "Убеден съм, че Републиканската партия е правилният избор за испаноезичните американци", заяви той пред около 1400 испаноезични бизнес лидери в Лос Анджелис вчера.

Ромни използва аргумента, че безработицата сред испаноезичните е 10 процента по-висока от средното национално равнище от 8,1 процента. В речта си в Американската испаноезична търговска камара той представи повече подробности за икономическите си предложения, за да парира обвиненията, че в кампанията му има много реторика и малко детайли за това как ще съживи икономиката. Той обеща също да подобри имиграционната система на САЩ, и по-конкретно да структурира програмата за временни работни визи така, че да отговаря на нуждите на работодателите, и да въведе система за проверка, за да може бизнесът да знае дали новонаетите работници имат легално право на работа. Допитване на Галъп през юни показа, че 66 на сто от испаноезичните избиратели планират да гласуват за Обама, срещу 20 на сто за Ромни.

На набързо свикана пресконференция в Коста Меса, Калифорния, републиканският президентски кандидат Мит Ромни обясни, че скандалните му коментари относно привържениците на американския президент Барак Обама, записани със скрита камера, не са били формулирани по най-добрия начин, но той не се отказва от тях, предаде още Ройтерс."Не се изразих особено елегантно - нека да кажа така", заяви кратко Ромни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати