28 Март 2024 г. Четвъртък

Откога чалгата е музикално порно, г-н Кеворкян?

2012-09-17 10:46:52

За втора седмица изгледах предаването "Всяка неделя" с неговия водещ Кеворк Кеворкян. С любопитство и носталгия, тъй като в тийнейджърските си години прекратявахме мачовете, за да отидем да видим поредния епизод на Пинко Розовата пантера, след това "Спортни свидетелства" и "Събеседник по желание". Може би родителите несъзнателно ни бяха вменили този интерес, тъй като и те смятаха "Всяка неделя" за някакъв "прозорец към света".

След промените всеки си е направил собствените изводи за това как по време на комунистическия режим и властващата цензура световноизвестни личности и политици са гостували във "Всяка неделя", доколко всичко е било една манипулация, тъй като това предаване събираше милиони пред екрана.

С годините остана носталгията, но лично за мен Кеворкян е бил един от най-добрите тв журналисти. И не ми е пукало дали е бил агент на Държавна сигурност или не.

Към него имам и друг сантимент, тъй като лично ми връчи комсомолската книжка в актовата зала на 81 СОУ "Виктор Юго" с изглеждащите в момента доста странни въпроси "Какъв искаш да станеш?" и "Какъв предпочиташ да бъдеш - инженер или космонавт?". От този ден ми стои в една тетрадка и девиза, който ни сподели Кеворк "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще".

В снощното предаване обаче остана един горчив привкус и си позволявам да го коментирам, тъй като от доста години следя отблизо музикалния живот.

По време на гостуването на Райна Кабаиванска, една от най-големите български звезди, разговорът още в началото бе насочен към чалга музиката. На фона на някакъв доста стар видеоклип, определено нарочно избран.

Кабаиванска призна, че се е запознала с тази музика предния ден. Но не спести мнението си, че това е една вулгарност и пошлост. Г-н Кеворкян пък даде определението "музикално порно" и успя да го вкара в устата на оперната прима.

Мнението на водещия въобще нямаше да ми направи впечатление, ако той самият не бе проводник на тази музика в началото на новия век.

Естествено, изникват доста въпроси, по-скоро морални. 

Кога тази музика стана порно, преди или след създаването на радио "Сигнал плюс" от Кеворк Кеворкян? Радио, в чийто формат попфолкът беше сигурно 80-90% от програмната схема и със сигурност се е въртяла показаната вчера песен във "Всяка неделя". 

Смяташе ли г-н Кеворкян за порно тази музика, когато прибираше колосални, поне според мен, суми за поздрави? Защото не бяха толкова отдавна безпрецедентните опашки на хора, които си плащаха няколко дни предварително, само и само да чуят поздрав от типа "Баба Гинка поздравява своето внуче с първия учебен ден с песен на Глория". Ако това е било мнението му, защо не насочваше хората да се поздравят в радио Тангра или БНР например?

Дали това "музикално порно" не набра такава популярност като жанр именно с помощта на публициста Кеворк Кеворкян, след като в продължение на 5 години той стоеше зад това радио? Не е ли нелепо да твърдиш, че политиците налагали тази музика, за да бъде народът тъп и лесно да се управлява, след като и самият ти си участвал дейно в този процес? 

Тези въпроси може и да са маловажни на фона на цялостната криза у нас. Но лично аз оттук нататък, когато г-н Кеворкян говори за морал, може би ще си запушвам ушите. А "Всяка неделя" ще продължавам да си я гледам носталгично...

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати