19 Април 2024 г. Петък

62 000 българчета нарамват ученически раници за пръв път

2012-09-17 05:50:22

650 000 деца днес ще прекрачат прага на българските училища, от тях - първокласници са 62 000 - с 1000 по-малко от миналата година, цитира статистика на СБУ "Труд". 

В интервю за "Стандарт"Грипните ваканции отиват в историята, защото децата ще могат по електронен път да контактуват с учителите. Започвам учебната година с много радост, защото това е втората наша Цветница. Много хубав празник е, тъй като е начало на нещо ново, на нови надежди. Искаме тази година да се въведе портфолио на всеки ученик. 2693 деца не влизат в клас - сега установяваме къде са половината от тях. Висшето ни образование е с 10 пункта напред в световните класации", обобщава министърът.

"24 часа"С 10 лева в джоба семейство Палови праща 8 деца на училище", и голяма цветна снимка на фамилията с 13 деца.

Георги постъпва в първи клас. Батко му Мариан ще бъде 11-класник в Аграрно-техническата гимназия в Златица, кака Елена продължава в гурковската гимназия. 12-годишният Христо ще бъде в 6-и клас, Димчо е в пети, Петьо - в 3-и клас. Близнаците Надежда и Димитър, които на 27 септември навършват 6 години, ще посещават детска градина, което е задължително за бъдещите първолаци.

"Ако не беше задължително, нямаше да ги пусна, а щях да си ги гледам сама", споделя майката Цанка Палова. "Само за тях пълната месечна такса е общо 75 лева, едва смогваме". Тя чака с нетърпение да получи през тази седмица детските надбавки, които са общо 455 лева, за да купи с тях най-необходимите дрешки, обувки и тетрадки за учениците.

Пред "24 часа"Съжалявам не за вица за СПИН-а, а че защитавах хора от БСП без морал. Оценки за партията раздават тези, които трябваше да видим в калта. Ще си тръгна от партията, ако преча, но не и заради интриги", категоричен е Кутев.

"Амнистия за борчове", е водещето заглавие на "Стандарт". Дълговете до гроб, които се предават и на наследниците, отиват в историята. От Нова година ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги.Това ще стане с поправки в Закона за задълженията и договорите, корекциите ще внесе до дни в парламента депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Със задна дата свалиха цената на зеления ток", съобщава "24 часа". Комисията, оглавявана от Ангел Семерджиев, свали цената с 1 до 39%. Това става с временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.

Близо 150 роми от гетото на ул. "Шумен" в пловдивския квартал "Столипиново" блокираха булевард и обявиха, че търпението им е изчерпано и започват бунтове, съобщава "Труд". "Повече от 20 години живеем тук и не знаем какво е ток, вода, канализация. Не знам дали ще съм жив да се почувствам поне един ден като нормален човек - да се изкъпя и да вечерям на лампа", изрежда проблемите 83-годишният Антон Андреев. "Как да изпратим
децата за първи ден на училище - като са некъпани и мръсни"От 20 години без ток сме - каква Европа, какъв Шенген?!" и "Ромска интеграция - пълни лъжи!". От общината обясниха, че 120 колиби на ул. "Шумен" не са върху общинска собственост.

България е заплашена от нови атентати, докато не идентифицира извършителите на атаката от 18 юли в Бургас, отразява позицията на експерта от САЩ по въпросите на тероризма Брайън Дженкинс "Труд". Той участва в София в конференция на тема ", организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество, оглавяван от бившия вътрешен министър Румен Петков и от Атлантическия клуб в България на бившия външен министър Соломон Паси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати