20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ оставиха 100 деца без първи учебен ден, изригна Кунева

2012-09-16 13:40:50
Няма да оставя посолство и европейска институция неуведомени за случая. Това се зарече днес на пресконференция Меглена Кунева по повод политически натиск върху водача на опорния екип на Сдружение “България на гражданите” в Нова Загора Ради Калинов.  

Калинов, който е директор на основно училище “Д-р Петър Берон” в село Караново, обяви подробности за принуждаването му от страна на общинската власт в Нова Загора и местния Инспекторат по образование в Сливен, да напусне поста, който заема от 1990-та година.

През май месец 2012 г. Общинският съвет в Нова Загора, с мнозинство от ГЕРБ, взима решение, с което преобразува училището от основно в начално. Ради Калинов обясни, че такова преобразуване се прави само в случаи, когато децата в даденото учебно заведение намаляват, докато в ръководеното от него училище, техният брой от години е над 100, с преобладаваща част от ромски и много бедни семейства. 

“Ако децата не учат в това училище, те изобщо няма да бъдат пуснати от родителите да учат”, допълни Калинов. 

Той обясни, че най-голямата обида е отказът да бъде изслушан на сесията на ОС. 

“От ГЕРБ си наведоха главите, но никой не ми даде думата да защитя училището”, каза Калинов. 

Той обясни, че вследствие на решението на Общинския съвет в Нова Загора, заместник-министърът на образованието е издала заповед на 14 септември, която влиза в сила от 1 септември, за преобразуване на училището. 

Заповедта е била обжалвана във ВАС от родител на дете. “Така се оказва, че е под въпрос преобразууването на учебното заведение, както и това дали децата в Кераново ще имат първи учебен утре. Децата трябва да бъдат пренасочени към училище на 8 км, в което таваните падат, подът е дървен, а условията са лоши”, коментира Калинов и добави, че и самият той, като директор, не знае какво ще стане утре, при откриването на учебната година, но подчерта, че не очаква натискът върху него да спре.

Служители на РИО - Сливен  му казали, че това е политическо  уволнение и няма как да се противопостави. 

Калинов цитира и думите на началника на Регионалния инспекторат, че от 3 години Калинов работи срещу правителството, поради което да напусне по взаимно съгласие и да освободи и учениците, и учителите. 

Той коментира, че е поставен под политически и административен натиск да даде служебно отпусно за всички ученици, което е в нарушение на наредбите, и в невъзможност да си изпълнява задълженията.

Меглена Кунева заяви, че с  подобни актове, особено в областта  на образованието, “ГЕРБ реже клона на който седи и това  ще повлече надолу още 7,5 млн.българи”. 

Ради Калинов е бил обект  на политически натиск след като е станал водач на опорния екип на Сдружението, коментира и членът на Националния съвет на “Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски. Той подчерта, че казусът се свежда до формулата “ще затворим училището, защото кметът не е от ГЕРБ и хората гласуват неправилно”, тъй като нито Керанов, нито кметът на селото са членове на ГЕРБ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати