23 Април 2024 г. Вторник

100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници

2012-09-15 06:31:52

100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници. Тревожният сигнал подаде директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев. 

Ако 250 души дарят кръв за ден, София ще има запаси за около седмица, информира БТА.

„За първи път се обръщаме към обществото с такъв призив, но вече съм сигурен, че хората не са безразлични, допълни доц. Андреев, след като вчера, кръв дариха над 200 желаещи. 

Жените и мъжете, дарили кръв са приблизително по равно, но по-обнадеждаващ е фактът, че кръводарителите са предимно млади хора“, заяви Андреев.

Сред тях обаче е имало и няколко „ветерани" в кръводаряването, които са били отличавани със златни медали по този повод.

Жените, даряващи кръв са повече от мъжете, когато се налага да се дарява за предстояща операция на роднина или близък човек, твърди лекарят. 

Той препоръчва на близките на пациентите да преустановят порочната практика на даване на пари "на ръка" на онези, които стоят в двора на Центъра и предлагат да дарят кръв вместо тях. 

Андреев припомни, че няма законов текст, който да регламентира задължителното даряване на кръв от роднини преди предстояща операция, но призова гражданите да даряват кръв доброволно, за да не се стига до недостиг или до критични ситуации.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи. Засега се наблягало на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А. 

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият - на навършени 18 г.

„Искам да се разгранича от онези, които твърдят, че българинът е станал зъл и неотзивчив, каза още лекарят. Той е убеден, че гражданите ще даряват кръв, стига да знаят и да са сигурни, че кръвта им наистина се използва за нуждите на болни. Не малък е проблемът и с това, че българският кръводарител не е достатъчно уважаван от обществото“, допълни Андреев.

Днес и утре желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати