27 Април 2024 г. Събота

ДАНС търси специалисти с арабски

2012-09-13 14:32:07

Търсим специалисти по арабски, които да работят в ДАНС. Това стана ясно след двучасовото закрито заседание, на което депутатите изслушаха секретните доклади за миналогодишната работа на Държавна агенция „Национална сигурност” и на Държавната комисия за сигурността на информацията.

Докладът на ДКСИ е бил разгледан и одобрен за 10 минути от депутатите. Почти два часа обаче опозицията критикувала и набелязвала пропуските в работата на агенцията за национална сигурност. Забележките дошли основно от народни представители от ДПС и „Коалиция за България”.

Пред медиите по-късно депутатът от ДПС Камен Костадинов отбеляза, че кадрово агенцията изпитва трудности. „През 2009 г. бюджетът на агенцията беше 135 млн. лв., тази година е 75 млн. Съкращаването наполовина на бюджета неминуемо води да намаляване на функционалните способности”, обясни Костадинов.

Той припомни, че в ДАНС е била направена много сложна реформа, за която ръководството й заслужава да бъде похвалено. „Така или иначе няколко години наблюдаваме, че тези, които са дисциплинирани и правят реформа, вместо да бъдат награждавани са наказвани с нови  и нови орязвания. Считаме, че е стигнало до абсолютния минимум и не бива повече да се посяга на бюджета на ДАНС”, отбеляза Камен Костадинов.

Бившият министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция Румен Петков беше най-критичен. Петков отбеляза отсъствието на силовия министър Цветан Цветанов и на други негови колети от правителството при обсъждането на доклада на ДАНС в залата. 

„Много лош знак за отношението на правителството към проблемите на националната сигурност”, коментира Румен Петков. „Нямаме аргументиран отговор защо съзнателно или не, формално или не, една част от функциите на агенцията бяха прехвърлени към БОП-а. Дали концентрацията на усилията на агенцията нямат накъде зад себе си политическа мотивация”, продължи с разсъжденията бившият шеф на МВР.

И той като колегата си от ДПС посочи, че структурата на агенцията, кадровото обезпечаване и смяната на трима председатели на агенцията за последните три години създало проблеми в работата й. „Това не е спортен тим, на който треньорът трябва да бъде променян при всеки проблем“, допълни Петков. Той още веднъж отбеляза, че в дебата в залата мнозинството от ГЕРБ е блеснало с отсъствието си.

Депутатът на ГЕРБ Иван Иванов, който е член и на вътрешната комисия в Народното събрание,  обясни, че те не крият някои недостатъци, които ДАНС признава в работата си. „Необходимо е да се потърси онзи кадрови потенциал, който да работи в посока намиране на хора, които могат да боравят с арабски език”, обясни депутатът на ГЕРБ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати