23 Април 2024 г. Вторник

Задържаните с кокаин наши моряци искат да бъдат съдени в Испания

2012-09-13 14:28:33

Българските моряци, които бяха арестувани, след като на кораба "Свети Николай" бяха открити 3 тона кокаин, може да останат в затвора в Испания 4 години преди да им бъдат повдигнати обвинения. Това каза пред журналисти във Варна Ивелина Атанасова, която е близка на капитана на плавателния съд Иван Станчев. 

Тя уточни, че се е запознала със законите на страната, които позволявали това да се случи. 

"Досега към тях няма повдигнати обвинения, а част от тях дори не са разпитвани", обясни Атанасова. Тя допълни, че в разговор със свои близки моряците са заявили, че искат да бъдат съдени в Испания. 

Роднините казаха още, че те са добре и в задоволително здравословно състояние. Условията в затвора и отношението към екипажа били също добри.

Според близките на моряците те не са знаели какво превозват на кораба и не са участвали по своя воля в товаренето на кокаина, който бил опакован по същия начин като захарта, която са превозвали преди това. 

Нямаме особено съдействие от нашата страна и получаваме оскъдна информация, казаха още близките. Те все още очакват среща с вътрешния министър след завръщането му от Испания, която той им беше обещал.

 

Апелираме към министър Цветанов да ни отговори ще ни приеме ли или ще отхвърли искането ни за среща”, призоваха роднините.

Те вече са започнали собствено разследване по случая. Твърдят, че на борда на "Свети Николай" е имало българин, който е разговарял с екипажа в началото на август, само няколко дни преди датата, на която се предполага, че е бил натоварен кокаинът. 

"Досега обаче този човек, доколкото знаем, изобщо не е разпитан“, тревожат се близките и роднините на задържаните във временния затвор в Мадрид.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати