19 Април 2024 г. Петък

Борисов май скръцна със зъби на Путин

2012-09-13 12:45:39

Ако Путин е знаел за иска за 1 млрд. евро, който заведоха “Атомстройекспорт“, срещата ни на 9 ноември, когато трябва да подпишем за строителството на “Южен поток“, ще му е многонеприятна, заяви премиерът Бойко Борисов.

Изказването дойде на фона на острото напрежение, което породи новината, че руската компания “Атомстройекспорт” увеличи до 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания /НЕК/ заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“.

С изказването си министър-председателят на практика потвърди появилата се информация, че руският президент Владимир Путин ще дойде на посещение у нас.

 

Въпреки острото си изказване по адрес на руската компания Борисов на няколко пъти дебело подчерта, че Русия и България са били приятелски държави и винаги ще бъдaт.

“Тук има някаква си компания, която въпреки преговорите, които водим, решава да заведе иск. Аз искрено се надявам Путин да не е знаел“, заяви премиерът.

Министър-председателят беше категоричен, че “Атомстройекспорт“ е сгрешила с изненадващия си иск. По негови думи сега страната ни ще направи всичко възможно да обяви договорите за строителството на АЕЦ “Белене“ за нищожни.

Борисов изрази задоволство, че ще бъде създадена временна парламентарна комисия, която ще разследва как са били сключени въпросните договори.

Премиерът обясни още, че вече е говорил с правосъдния министър Диана Ковачева и й е казал да разговаря с главния прокурор Борис Велчев, защото е време прокуратурата да сe произнесе дали са проведени правилно конкурсите за строежа на атомната централа.

От няколко дни в страната тече остър спор между представителите на политическите сили у нас кой всъщност е виновен за иска на руската компания към България. ГЕРБ и Синята коалиция са на мнение, че договорите не са коректно подписани и предишните управляващи от БСП и тройната коалиция. Лявата партия пък отговори, че “искът не е подаден заради подписването на договорите, а заради развалянето им“.

Предишните правителства трябва да отговорят как са провеждали обществени конкурси, заяви на доста висок тон Борисов. С видимо ядосан вид той обясни, че договорите за “Белене“ са “грандиозна далавера на някаква компания там и нейните агенти тук, главно в комунистическата социалистическа партия“.

Премиерът обясни, че всички въпроси около иска и договорите за строежа на “Белене“ ще бъдат поставени пред Путин при посещението му.  Министър-председателят посочи, че очаква решение от негова страна.

“Наели сме най-добрата адвокатска кантора. Щом искат съд, ще се съдим. Искат ми 1 млрд. за някакъв гьол“, закани се Борисов.

Той за пореден път припомни тезата си, че метрото струва по-малко, отколкото са дадени до момента за строежа на втората ни атомна централа и отново призова хората да си направят сметката.

“Дянков малко по-образно се изразил, отколкото трябва“, каза още премиерът по повод изказването на финансовия министър, че ще трябва да “пляскаме Русия“. Все пак Борисов беше категоричен, че страната ни ще устоява позицията си докрай. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати