23 Април 2024 г. Вторник

Няма основания Атомстройекспорт да иска ? 1 млрд., отсече Добрев

2012-09-11 14:10:18

Няма никакви основания за цитираните над 1 милиард евро, поискани от Атомстройекспорт. Товазаяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в Ерусалим във връзка с информацията за увеличаване иска на Атомстройекспорт срещу НЕК до 1 млрд. евро.

Той беше категоричен, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна. 

Има внесен иск и писмо до Националната електрическа компания. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с Росатом и Атомстройекспорт, каза министърът.

 

"През тези шест месеца, от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат АЕЦ „Белене”, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изработвали своята защитна стратегия. Ние сме изготвили нашата защитна позиция. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света за дела срещу Русия и в продължение на тези шест месеца изготвихме защитната си позиция", добави Добрев.

Руската страна има право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за сумата, която е цитирана, над един милиард евро, поискани от „Атомстройекспорт”, каза още министърът.

Добрев припомни, че през 2006 година е проведен конкурс, който е бил опорочен от самото му начало. По думите му днешната ситуация е в резултат от извършено тогава предателство срещу българската държава. 

Министърът призова прокуратурата да излезе със заключения по проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения. Трябва да се потърси отговорност и от лицата, които са се облагодетелствали от сключването на договор за над 200 млн. лв., който надхвърля две хиляди пъти прага на обществените поръчки, смята Добрев. Според министъра тези средства са дадени от руската страна на български фирми.

Делян Добрев призова Народното събрание да сформира временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът и как са сключени договорите.

Запитан дали остава вариантът за произведения вече реактор, министърът отбеляза, че именно това озадачава българската страна. Ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй. Като се върна в България, ще говоря с Росатом , ще помоля и премиера на разговори с президента Владимир Путин при негова визита да коментира също този въпрос, за да имаме яснота, добави Добрев.

По-рано днес стана известно, че руската компания Атомстройекспорт е увеличила до 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“.  От Атомстройекспорт съобщиха, че увеличението на сумата по иска е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира Атомстройекспорт за понесените загуби.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати