24 Април 2024 г. Сряда

ГДБОП реализира „Сачмата”, задържани са 9 кг хероин

2012-09-05 05:27:06

При спецакция на ГДБОП „Сачмата” е разбита организирана престъпна група за наркотрафик. Задържани са девет килограма  хеорин, а седем души са в ареста, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред  „Фокус”.

Групата е била специализирана в разпространението на кокаин, хероин и амфетамини.
Наркотикът е бил открити при извършен обиск, претърсване и изземване на автомобил, паркиран на платен паркинг на бул. „Тодор Александров”.

Хероинът е бил разпределен в 17 пакета, скрити в специално пригоден тайник между багажника и резервната гума, като тайникът е бил обвит с фолио, за да не може да бъде разкрит от скенер и рентген.

Полицията разполага с доказателства, че хероинът е бил предназначен за разпространение в Западна Европа. Това показва и начинът на укриване на наркотика в лекотоварния автомобил. Лидер на групата е криминално проявеният Димитър – Сачмата от Хасково, който е осъждан за предумишлено убийство и наркоразпространение в Турция, откъдето е освободен през август 2011 година.

 

„Голяма част от членовете на групата са криминално проявени и съпричастни към наркоразпространението”, заяви Цветан Цветанов.

Според него разкритата група е съпричастна към други количества наркотици, открити и конфискувани от полицията през тази година.

Вътрешният министър Цветан Цветанов намекна, че и у нас се очакват арести, коментирайки операцията в Испания от преди два дни, при която беше пресечена група за трафик на кокаин с участието на българи.

В понеделник бяха задържани две яхти с четирима българи, които пренасяли близо 500 килограма кокаин, укрит в дъното на едната яхта. Единият палавателен съд, с двама българи на борда – мъж и жена, идвал от Венецуела, където се предполага, че стоката е била натоварена. Край Канарските острови, в международни води, е трябвало да я чака друга яхта, също с екипаж от двама българи.

Около месец българските и испанските власти са наблюдавали групата за трафик на кокаин.
Двете заловени яхти са собственост на българи, които живеят във Великобритания, но не можели да си позволят такива средства.

Припомняме, че на 15 август на 80 км от испанския бряг беше задържан корабът „Свети Николай“ с 21 българи на борда и с товар от 3 тона кокаин. 

По-късно в България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев, но и двамата бяха освободени от специализирания съд без мярка за неотклонение.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати