20 Април 2024 г. Събота

България и Румъния пропуснаха да използват еврофондовете

2012-09-03 13:21:41
Забавянето в усвояването на еврофондовете в България и Румъния след присъединяването им към ЕС през 2007 година пречи на прехода на двете страни към демокрация и пазарна икономика, посочва Сенатът на Франция в доклад, цитиран от "Еурактив".

Процесът на преход в Румъния далеч не е приключил, а в България "напредва бавно", пишат френските сенатори, които неотдавна са посетили България от името на комисията по външните работи на френския Сенат.

Докладът от 50 страници обръща внимание на "историческото" разширяване на ЕС, включително влизането на Румъния и България, които са определени като "действително" франкофонски държави.

Фреските сенатори обаче подчертават много различия в двете страни и отбелязват, че европейските фондове не са използвани правилно, за да се помогне на икономиките на двете страни да настигнат останалите държави от ЕС.

В бюджет 2007-2013 година 19,7 милиарда евро са заделени за Румъния и 6,9 милиарда - за България. До януари 2012 година Румъния е усвоила само 4 процента от тези средства, а България за същия период - 19 процента.

Това са най-ниските равнища на усвояване на европейски фондове сред 27-те страни членки, посочват авторите на доклада.

Представителите на френския Сенат отбелязват, че структурните и кохезионните фондове за България са били предназначени да стимулират растежа на БВП с 9 процентни пункта, ако бъдат изцяло използвани до 2015 година. За Румъния тези фондове биха могли да възлизат на 3,8 процента от БВП, посочват авторите.

Според сенаторите страните не са могли да инвертират средствата на ЕС заради липса на опит, на административен и юридически капацитет, заради продължаващите "мошенически практики", както и ограничения при осигуряването на съфинансиране.

Комисията постигна споразумение неотдавна равнището на съфинансиране да бъде променено от 15 процента на 5 процента за Румъния и България, пишат авторите на доклада.

Те отбелязват също така, че комунистическите режими в двете страни са жертвали две от сегашните три поколения и са "упоили" гражданското общество.

Френските сенатори отбелязват, че България и Румъния са поискали увеличение от 25 процента на кохезионните фондове за тях в бюджет 2014-2020 година.

Сенаторите правят заключението, че България и Румъния все още са в преходна фаза и се борят да постигнат по необратим начин държава, основана на върховенството на закона.

Членовете на сенатската комисия по външна политика посочват, че докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка понякога са прекалено строги, особено за Румъния. Последните доклади от 18 юли са определени като "изключително отрицателен" за Румъния и "малко по-благосклонен"В интерес на Румъния и България и в интерес на Европа,някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е спечелена!"

Сенаторите също отбелязват, че някои от техните румънски и български събеседници са им казали, че без натиск от ЕК двете страни биха били доста по-зле. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати