29 Март 2024 г. Петък

Ние сме най-проевропейската държава, похвали се Плевнелиев

2012-08-31 20:50:30

България се справя достойно, очакваме реална оценка и подкрепа от ЕК и държавите-членки на ЕС за членстовот ни в Шенген, заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Барозу днес е на посещение у нас. Той участва и в церемонията по откриването на втория лъч от столичното метро.

По думите на държавния глава българите са най-проевропейски настроената нация в момента в Европа. Президент заяви, че за него "тотален приоритет" е европейската интеграция на страната ни, силният й глас в Европа, активната позиция и достойното място на страната ни в ЕС.

Президентът засегна и темата за доклада на Еврокомисията да напредъка на реформите в страната ни, които излезе на 18 юли.

Плевнелиев за пореден път повтори тезата, че България е получила обективен доклад. Държавният глава пое ангажимент до края на 2013 г.  страната ще си свърши работата по препоръките в доклада.

Идват нови избори в България - не само парламентарните през 2013 г., но и тези за главен прокурор и за ВСС са изключително  важни - има нови процедури, гарантираме, че България ще постигне добри резултати, каза още президентът Плевнелиев.

Държавният глава обясни още, че страната ни допринася за стабилността в региона и Европа, работи по реформите, ползва се с добро име на пазарите, а културата на стабилност се изповядва от всички.

Росен Плевнелиев посочи още, че енергийната ефективност и диверсификация са приоритет за президентската  институция и правителството и се постигат конкретни резултати. Той засегна и темата за важността на електронното правителство и административната реформа.

Председателят на ЕК Жозе Барозу обясни, че откриването на втория лъч на софийското метро наред с материалните измерения е и красноречив символ на отношенията между ЕС и България и е реално свидетелство за солидарността.

Благодарение на европейските фондове едно похарчено евро може да има ефект в различни посоки - за икономическото благосъстояние, за опазването на околната среда и за благоденствието на хората, отбеляза Барозу.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати