19 Април 2024 г. Петък

„Подземният град“ е на половин цена от „гьола в „Белене“

2012-08-31 13:26:27

Откритата втора линия на метрото, този "подземен град", е на половин цена от изразходваното за "гьола в Белене". 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция с председателя на ЕК Жозе Барозу. По-рано днес двамата откриха втората линия на метрото. 

„Когато говорят за референдум, да съпоставим какво можем да направим с нашите си пари за гражданите на България през следващите години и дали трябва да ги загробим там, 22 млрд. Защото ние в момента водим действително истинска битка за 14 млрд. евро за следващия програмен период, а близо толкова сме готови да хвърлим в "Белене", мотивира се Борисов. 

Той изрази надежда, че по време на следващите разговори днес с Барозу ще се  достигне до ангажимент за европейско финансиране за удължаването на метрото до Летище София и до бизнес центъра.

„Новата линия на метрото е символ на желанието ни да се подобри качеството на живот на българските граждани и на това как ЕС може да помогне за постигането за тази цел“, заяви от своя страна председателят на ЕК. 

Той изтъкна, че България е постигнала фискална консолидация и стабилност и препоръча да продължи с усилията си в тази насока. 

„Така страната запазва доверието на финансовите пазари, това е и пътят за привличане на нови преки чуждестранни инвестиции. Стабилната макроикономическа рамка е предпоставка за доверие“, каза Барозу. 

Той посъветва страната ни да продължи и с реформата в пенсионната система, за повишаване на 
административния капацитет, в осигуряването на растеж, както и в разкриването на нови работни места. 

Барозу подчерта, че има напредък по използването на фондовете, макар че има още неусвоени средства и днес е обсъждано как да стане това. 

Председателят на Европейската комисия посочи необходимостта от финансиране на кохезионната политика на ЕС и подчерта, че ще защитава тази позиция при формираното на рамката за следващия програмен период на ЕК.

„Насърчавам министър-председателя да продължава реформите в съдебната сфера и борбата с корупцията. 
Важни стъпки бяха направени, но е необходимо усилието да продължи от гледна точка на правителството и парламента, но и на съдебната власт, на медиите, на гражданското общество“, посочи още Барозу. 

Според него е много важно какъв нов Висш съдебен съвет и главен прокурор ще бъдат избрани, защото това ще бъде съдебната власт през следващите години.

„Председателят на ЕК потвърди подкрепата на Комисията за влизането на България в Шенгенското пространство. България отговаря на изискванията и този въпрос трябва да бъде решен колкото е възможно по-скоро, така че българските граждани да се ползват с всичките облаги на членството на страната в ЕС“, каза още Барозу.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати