26 Април 2024 г. Петък

Барозу пристигна у нас

2012-08-31 05:27:30

Председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу пристигна в страната ни на работно посещение с късен полет в четвъртък, предаде БГНЕС.

Малко преди 23 часа самолетът с Барозу кацна на ВИП терминала на летище "София".

Той и неговата делегация бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, с когото обмениха бързи любезности преди да се насочат към вътрешната част на сградата, както и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Програмата на посещението на Барозу в България включва откриването на втория метродиаметър (метростанциите "Сердика", "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз")
и изложбата на метростанция Сердика в София, което започва в 9 часа тази сутрин. Вече стана ясно, че за PR събитието са отделени 47 500 лева.

6 млн. лв. са инвестициите от столичното метро, които са дадени за разкопките на метростанция "Сердика II". Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че проектът е променян 5 пъти с цел да не се прави компромис с историята на града.

Всички пътници в метрото ще могат да се докоснат до културните ценности, подредени в 12 витрини.  Зам.- кметът по културата Тодор Чобанов подчерта, че в тази изложба са подредени находки не само от неолита, но и от античната епоха.

Той обясни, че епохата на неолита в Европа започва на Балканите и тези находки са от 7-хилядната години преди Христа, тоест са на 9 хил. години и поясни, че е трудно да определи етнически народите, които имат принос за тези находки като подчерта, че София в древността е била един много космополитен град, в който са се събирал хора с различен произход.

Фандъкова обобщи, че наземната част на ларгото е напълно завършена, а горната част, включваща археологическите ценности ще бъде готова до края на следващата година.

От 14 ч. всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

С пускането на втория лъч на столичното метро от 31 августцената на картата за пътуването в него се увеличава.

Така персонализираната карта ще струва 35 лв., а тази без име - 42 лв. За сравнение до момента цените бяха съответно 23 и 28 лева.

Цената на билетчето за метрото остава един лев.

Барозу ще проведе и двустранна Дондуков” 2.

Във връзка с визитата се закриват няколко столични паркинга и се спира движението в някои части в столичния център.

- от 14.00 часа на 30.08.2012 г. до приключване на посещението на 31.08.2012 г. на южния паркинг пред хотел "Шератон", а при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР да се закрие и другата част от паркинга.
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на ул. „Московска" между ул. „Г.С. Раковски" и бариерата на Британското посолство;
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на пл. „Николай Гяуров";
- от 08.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. на паркинга на пл. „Кн.Александър І".

От 12.00 до 17.00 часа на 31.08.2012 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР по ул. „Московска" между ул. „Г.С. Раковски" и бариерата на Британското посолство.

От 8.00 часа до отпадане на необходимостта на 31.08.2012г. се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул."Кн.Мария Луиза" между ул."Козлодуй" и бул."Сливница", посока от ул."Козлодуй" към бул."Сливница".

„ЦГМ" ЕООД - поделение „Паркиране и мобилност" да закрие паркинг „синя зона" и „служебен абонамент" за горепосочените време и места.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати