29 Март 2024 г. Петък

Около 1.6 млн. българи са емигрирали по време на прехода

2012-08-30 18:59:27

Близо 1.6 млн. българи са емигрирали от страната в годините на прехода, а около 27% от хората в страната биха емигрирали и сега, ако им се отвори възможност да работят в чужбина. 

Това показват резултатите от проучване за нагласите за работа извън граница, извършено от КТ “Подкрепа“.

Най-честите причини за напускане на страната са ниското заплащане, липсата на работа, несигурността на работното място, както и ниското ниво на социална защита.

В рамките на проекта "Подкрепа за достоен труд" от КТ "Подкрепа" са анализирали нагласите на повече от 1200 работници и служители за работа в страните от ЕС. Те са направили две анкети – през 2011 и 2012 година 

През миналата година 27.32% изявяват желание за емиграция, а през тази – малко по-малко - 26.7%, съобщи за Dnes.bg експертът Нонка Каменова, участвала в проекта. 36 на сто категорично заявяват, че не биха емигрирали. 

Въпреки кризата Гърция остава като една от най-желаните дестинации за емиграция. Тя е предпочетена от 34% от анкетираните, толкова са избрали и Италия. 

32% избират да емигрират във Великобритания, в Германия -  24%, Испания – 20%.

60 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България. 

Факторите, задържащи трудовата емиграция, са въведените ограничения да достъп до пазара на труда в европейски страни. Все още в Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за трудова заетост, посочват експертите.  

Сред рисковете за напускане на страната на първо място са възможните измами от трудови посредници и опасенията, че предварителните условия, договорени с работодателите, няма да се изпълнят. 

По данни на Евростат и Националния статистически институт годишно страната ни напускат между 20 и 25 хиляди души на възраст 25-39 години. 

Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев най-качествено образованите наши сънародници предпочитат да се реализират в чужбина. 

Често обаче те работят ниско квалифициран труд - домашни помощници, в селското стопанство, земеделието, търговията и транспорта. 

От всички българи, които живеят зад граница, 320 хиляди са в САЩ, Канада и Австрия, 360 хиляди живеят и работят в Германия, Франция, Португалия, Испания и Италия. 

Броят на българите в Турция е 300 хиляди, в Гърция и Кипър - 290 хиляди, 60 хиляди са в Чехия, Унгария и Полша. 

Работещите зад граница годишно внасят доход в страната ни като трансфери за близките им около 700 и 800 милиона евро. Такива са данните за последните три години.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати