20 Април 2024 г. Събота

В Македония: България се излага със страха си от македонските ръкописи

2012-08-30 07:41:34

София иска Брюксел да забрани средновековни ръкописи да се наричат македонски, предаде телевизия Канал 5. Българското Министерство на външните работи е поискало от Посолството на България в Брюксел да установи контакт с белгийския Кралски музей във връзка с изложбата "Хиляда години писмена традиция в Македония". София иска от белгийските власти да се премахнат всички информации във връзка с изложбата, за която български учени твърдят, че е кражба. В съобщение на българското МВнР се заявява, че от Брюксел искат да се изясни ситуацията, но източници от София за Канал 5 казват, че се иска от Белгия да забрани средновековните ръкописи да се наричат македонски.

Тезата на български медии и историци, които вкупом се противопоставиха на македонската изложба, е че в средните векове няма македонски, а само български, сръбски и гръцки ръкописи.

Изложбата ще представя хилядагодишната славянска писмена културно-историческа традиция на територията на Македония чрез старославянски християнски паметници с глаголическо и кирилско писмо от Х до ХІХ век. Ръкописите имат неоценима стойност. Според експерти - най-ниската цена на ръкописи от този вид на черния пазар е между 200 и 300 хиляди евро.

"България в паника от македонските промоции. Български евродепутати очакват за Македония да важат правилата за брандиране, както за айвара", това пише днес скопският "Утрински весник" по повод българската реакция на представянето на средновековни ръкописи като македонски на изложба в Брюксел.

Кръгове в България вдигат паника около първата изложба на стари ръкописи от Македония в Белгия през октомври като налагат натиск върху музея - да спази "историческата коректност", и върху българските институции - да реагират официално като протестират до правителството на Македония за поредната кражба на историята - пише "Утрински весник".

В кампанията се намесиха Посолството на България в Македония, евродепутатите, неизбежният Божидар Димитров и се настоява за позиция от българското Министерство на външните работи.

Въпреки че от публикациите се вижда, че българското Посолство не знае как ще бъдат "брандирани" ръкописите (от Македония или - македонски; на кирилица или - на стар македонски език) нито пък - какво ще бъде изложено, евродепутатът Андрей Ковачев вече реагира до музея в Белгия, настоявайки те да бъдат представени "научно коректно", т.е. като български документи и ръкописи, ако и да произлизат от територията на Македония, и са богатство на нашите културни институции и архиви - пише вестникът.

Това е първата подобна изложба на нашето писмено богатство от средните векове, а поради все повечето прояви и промоции на македонската култура и книжовност по Европа и света, в България започна да се пали червената лампичка и да се алармира за думата "македонско".

Ковачев предупредил директора на музея в Мариемон, че изложбата ще бъде "провокация и манипулация с научни факти", за което настоява за реакция около целия случай.

Знаейки за белгийската политическа толератност и културна ширина, която е далеч колкото луната от българската, интервенцията на Ковачев трудно ще даде някой резултат, освен, че София ще се посрами официално и в международен план.

Божидар Димитров пак заяви, че няма македонски средновековни ръкописи, тъй като македонската нация била формирана през 1934 година, по поръка на Коминтерна.

"Световната историография не познава термина македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език", твърди Димитров, предлагайки за тях термина "български ръкописи, открити в Македония".

Евгени Кирилов, който ни нарича Скопие, казва, че нашето правителство само симулира, че прави реформи, вместо наистина да работи по европейски стандарти и норми и се основава на национализма, за да поддържа висок рейтинг.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати