26 Април 2024 г. Петък

Трите деца, мизерстващи в гората, просили в Слънчев бряг

2012-08-30 07:28:31
Трите деца, които бяха открити в гората край Слънчев Бряг, са живели там почти две години, съобщи bTV. Те са били принуждавани да просят в курорта. 

Малчуганите – на възраст 2, 9 и 11 години, са израснали в пълна мизерия, без вода, ток и образование. Най-малкото дори няма ЕГН. 

Децата бяха открити край ресторант преди дни, но тогава все още не е имало основания за поставянето им под полицейска закрила и е отправено предупреждение към родителите. 

След свикването на координационния механизъм, съвместно със социалните служби, мястото, където живеят е открито и децата вече са поставени под полицейска закрила. 

„Състоянието им видимо е добро, децата са комуникативни, общуват нормално“, каза пред bTV инспектор Димчо Димов от Детската педагогическа стая към РПУ - Несебър. По думите му бащата не е от ромски произход, а е чужденец.
Откриването на децата е отнело около месец, тъй като мястото, където са живели, е изключително труднодостъпно, каза Димов. През деня са събирали бутилки, отпадъци и са просили в Слънчев бряг.

За да бъде предоставена полицейска закрила за децата и да бъдат отнети от родителите им, трябва да се установи състояние на безнадзорност или да има опасност за здравето и живота им, обясни Димов. Атова, че децата не ходят на училище не е основание да бъдат отнети от родителите.

Полицейската закрила действа до 48 часа. Вече са издадени заповеди от директора на полицията в Несебър за настаняването на децата в социални институции.

Митко Кънчев, директор на Социално подпомагане в Поморие, каза, че ще бъде потърсена отговорност от родителите, тъй като за случая е сезирана прокуратурата.

Според Наказателния кодекс обаче, за да носят отговорност родителите, трябва поне четири пъти да получат предупреждение да не склоняват децата към просия. Така вината на родителите трудно се доказва в съда, защото децата им трябва да дават показания срещу тях.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова се съгласи, че са необходими промени в кодекса и вече имало предложения за това от страна на министерството.

По думите й това са деца, жертви на неглижиране от страна на родителите. Но условието в кодекса за "системно" трудно се доказва пред съда. Предложението на социалното министерство е това да отпадне от НК.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати