24 Април 2024 г. Сряда

Ако край Шабла бъде извлечен газ, 30-40 г. няма да има проблем с доставките!

2012-08-27 05:56:03
Имаме надежда, че ако в района на Шабла бъде извлечен конвенционален газ, в следващите 30 - 40 години България няма да има проблем с доставките на газ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Шабла, където е на посещение. 

По думите на премиера затова е важно естакадата край Шабла да бъде прехвърлена безвъзмездно и да се превърне в пристанище. Той съобщи, че предприятието за проучване и добив на нефт и газ ще предостави безвъзмездно на община Шабла естакадата край морето за пристанище. 

По думите на премиера държавата заедно с пристанище "Варна" ще инвестира 5-6 млн. лева за възстановяване на съоръжението, от което през 60-те години на миналия век се е добивал нефт. Според Бойко Борисов естакадата най-лесно може да бъде пригодена с помощта на Министерството на земеделието и горите за рибарско пристанище.

Правителството ще прехвърли от горския фонд на община Шабла и местността "Шабленска тузла" с лековита черна кал за строеж на санаториум за калолечение, каза още премиерът. Към придобивките, които ще получи крайморската община, той посочи още къмпингите край Дуранкулак и Шабла, които са построени върху земя от държавния горски фонд.

Министър-председателят каза също така, че иска през следващите години това, което е направено в областта на археологията по Южното Черноморие, да бъде направено и в Шабла. По думите му Шабла може да се превърне в сериозна туристическа дестинация, ако бъдат възстановени археологическите проучвания на Големия остров на Дуранкулашкото езеро, където са открити селища с древна каменна архитектура.

По въпроса с планинските пожари в страната за момента “нещата се овладяват”, заяви премиерът. Той допълни, че му се докладва през час и това, което вършат огнеборци и аварийни екипи граничи с чудеса предвид вида местност - с наклон, и жегите. “И в тази област нашата страна се справя в пъти по-добре отколкото нашите съседи в Гърция”, каза Борисов. Посолството ни в Испания е отворено. Всичките ни министри, видяхте, командировах там на място. Всеки, който съдейства на правосъдието, съответно ще бъде с по-лека присъда или освободен, зависи”, каза Борисов.

По думите му това зависи от съдебната система в Испания. “Това е държава от Европейския съюз многоотдавна и нямаме никакво съмнение, не се съмняваме в нейните решения”Оттук нататък какво да кажем, кораб с 3 тона кокаин. Няма никакъв друг товар на него, колко пъти да обяснявам”.

Приветственото си слово към шабленци премиерът започна с похвала за това, че община Шабла е най-дисциплинираната във финансово отношение в България. „След като един човек знае да харчи толкова, колкото има, и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята, а и на кабинета пълна подкрепа”, каза Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на обновения градски парк в Шабла. На откриването присъстваха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на транспорта Ивайло Московски. Паркът е изграден по проект "Обновяване и естетизация на градски парк - гр. Шабла", реализиран по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони. Стойността на проекта е 1 369 113 лева. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати