23 Април 2024 г. Вторник

Добрев се кълне: Масовият бензин няма да мине 3 лв.

2012-08-24 08:07:53

Въпреки че правителството търси варианти за овладяване на цените на горивата, на този етап възможните административни мерки не са много. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за Нова телевизия.

Според Добрев вътрешните цени на най-масовия бензин едва ли ще стигнат 3 лв., аргументирайки се с движението на котировките на петрола, които биха продължили да растат само при световен конфликт или други извънредни събития.

Икономическият министър повтори тезата, изразена преди дни от финансовия министър Симеон Дянков, че августовският пик в цените на горивата е сезонен и през септември ще последва поевтиняване.

Акцизната политика е единственият механизъм за въздействие, който би могло да понижи цените, но на този етап България не може да вземе едностранно решение, защото то трябва да бъде решение на целия Европейски съюз, припомни още Добрев.

По темата за изграждане на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, който е възможната алтернатива на отпадналия проект за втора ядрена централа в Белене, министър Добрев припомни, че регистрираната за целта проектна компания тепърва ще търси стратегически инвеститор за новото строителство.

Дъщерна компания на АЕЦ "Козлодуй" има за цел да разработи проекта и да измине трудните процедури по лицензиране на площадката за седмия реактор, която ще бъде на територията на сегашната централа, припомни Добрев.

На въпроса каква ще бъде позицията на кабинета, ако референдумът за АЕЦ „Белене“, искан от БСП, докаже, че преобладаващата част от българите са за този проект, икономическият министър поясни, че настоява за мотивирана позиция за това как точно би била финансирана втората централа.

Добрев отново повтори становището на ГЕРБ, че ако БСП искаше да изгради ядрената централа, имаше достатъчно време да го направи през мандата на своето управление.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати