26 Април 2024 г. Петък

От Гърция зависи да запази мястото си в еврозоната

2012-08-24 06:03:51

Лидерите на Германия и Франция подчертаха, че от Гърция зависи дали ще запази мястото си в еврозоната, като извършиболезнените реформи.
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президентФрансоа Оланд се срещнаха днес в Берлин, за да уточнят в детайли съвместното си съобщение до гръцкия премиер Андонис Самарас, който поиска повече време за Атина, за да изпълни своите ангажименти по спасителния план.

Очаква се двамата лидери да съобщят на Самарас дали ще му дадат малко време за облекчаване на условията на спасителния план на страната.
В кратките си изказвания преди срещата двамата не споменаха нищо за надеждите на Гърция за отсрочка по ангажиментите.

Меркел каза, че е важно за всички страната да се придържакъм ангажиментите, които е поела, и тя ще "насърчи" Гърция да продължи с реформите.

Оланд подчерта, че иска Гърция да остане в еврозоната и зависи от Атина да направи "незаменими усилия", за да го гарантира.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще настоява министър-председателят на Гърция да се придържа към трудните реформи, когато се срещнат в Берлин в петък, както и че очаква доклада от "тройката" на международните кредитори за напредъка на Атина.

"За мен е важно всички ние да останем верни на нашите ангажименти и да изчакаме доклада на тройката, за да видим какъв е резултатът", каза Меркел пред репортери преди вечерята с френския президент Франсоа Оланд.

"Но ние, и аз, ще насърчим Гърция да продължи по пътя си към реформа, която изисква много от гръцкия народ", каза тя.

Утре министър-председателят на Гърция ще се срещне в Берлин с Меркел, а в събота - и с френския президент Оланд в Париж.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати