20 Април 2024 г. Събота

"Живо знаме" в защита на Морската градина във Варна

2012-08-24 05:56:13
"Живо знаме" ще направят граждани и активисти на сдружението "Варна диша" тази събота. Това съобщи председателката на Управителния съвет на организацията Славена Панайотова.

"Идеята носи посланието "Аз обичам парка" и е организирано безвъзмездно от "Варна Диша", каза Панайотова. Имаме желанието да създаде поредица от инициативи, обединяващи гражданите около устойчивото развитие на града", обясни още тя.

Точно в 17.30 ч., в събота всеки запазил безплатното си място в "Живото знаме", на сайта http://varnadisha.eventbrite.com/, или решил да се присъедини в последния момент, ще бъде включен в изграждането на огромен български флаг от цветни балони.

Хеликоптер с камера ще направи снимки на събитието от над 400 метра височина, като всеки включил се в инициативата ще получи електронна снимка, която да сподели със своите приятели.

"Живото знаме има за цел и да се превърне в знак на гражданската позиция за опазване на българските паркове и зеленото съкровище на Варна – Морската градина", обясняват от "Варна диша".

Според Славена Панайотова до момента в инициативата са се включили около 100 души, запазили виртуални "билети" за участие на специално създадения за целта сайт. Още 100 са заявили готовност за участие през профила на сдружението във Фейсбук.

Вчера след заседанието на Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) министър Лиляна Павлова заяви, че кметът на Варна Кирил Йорданов трябва да издаде пълна строителна забрана за целия Приморски парк в града.

Общо 9 са препоръките, които е дал Националният експертният съвет за поправки в плана. Според тях кметът на Варна незабавно трябва да възложи разработването на подробен устройствен план за Морската градина, който да е за зелени площи, а не както в момента - за жилищно строителство. Според друга забележка трябва да бъдат уточнени вече застроените терени, върху които има изградени жилищни постройки. "Няма как да се бутат къщите на хората, защото те имат разрешение за строеж, обясни Павлова. Със забрана за строителство ще бъде спряно изпълнението на всички останали подробни устройствени планове, които действат в момента".
Вчера Лиляна Павлова обясни, че това решение не важи за т.нар. Алея Първа (крайбрежната зона във Варна), която през 2002 г. бе отделена от Морската градина. "За нея има влязъл в сила подробен устройствен план, минало е и обжалването, нищо не можем да направим. Има 17 разрешения за строеж", каза министърът и уточни, че този въпрос изобщо не е обсъждан от експертния съвет.

Под името "Алея първа" "Холдинг Варна" започна реализацията на мащабен проект за създаването на зона за туризъм и развлечения по крайбрежната алея в града. Осъществяването на инвестицията стана възможно, след като през 2009 г. компанията придоби 122 дка държавни терени в непосредствена близост до морето на цена около 50 евро за кв.м.

"Ние продължаваме да отстояваме мнението си, че "Алея Първа" е неделима част от Морската градина, независимо чия собственост е, каза Славена Панайотова. За това възнамеряваме да поискаме от МРРБ окончателния вариант на проекта за ОУП на Варна, който вчера е бил обсъден от Експертния съвет".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати