29 Март 2024 г. Петък

Испания разговаря с еврозоната за спасителна помощ

2012-08-24 05:51:16
Испания преговаря с партньорите си от еврозоната условията за подкрепа, за да смъкне лихвите по облигациите си, въпреки че страната все още не е взела окончателно решение дали да поиска спасителна помощ, предаде "Ройтерс", позовавайки се на три източника.

Най-вероятният вариант, който се обсъжда, е съществуващият Европейски фонд за финансова стабилност да изкупува испански облигации при първичното предлагане, а Европейската централна банка да се намеси на вторичния пазар, уточниха източниците.

По време на разговорите, започнали преди няколко седмици, не е била обсъдена определена сума. Други високопоставени източници от еврозоната бяха по-предпазливи, като единият заяви, че няма нищо ясно за евентуална помощ за Испания, а друг отрече да се водят разговори по въпроса.

Офисът на испанския премиер Мариано Рахой отказа коментар. Говорител на министерството на икономиката подчерта, че няма промяна в испанската позиция. Преди да реши как ще действа, Мадрид ще изчака до следващата среща на управителния съвет на ЕЦБ на 6 септември, надявайки се да получи подробности за плана за намеса на банката.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза по-рано, че може да се намеси, за да помогне за понижаването на лихвите по облигациите, но само ако затруднената страна първо поиска помощ от европейския спасителен фонд.

Трите източника, които разговаряха с "Ройтерс", казаха, че преговорите са били насочени към условията, свързани с помощта, които ще бъдат включени в нов меморандум за разбирателство.

Въпреки че има политически консенсус, че условията трябва да се ограничат до тези, които вече са включени в европейските препоръки, според два от източниците страните от еврозоната настояват за установяването на по-строг график за мониторинг.

Отделно други двама отбелязаха, че партньорите на Испания от еврозоната и Еврокомисията не са съгласни с искането на Мадрид да получи спешна ликвидна линия за банките си преди първия транш от договорената помощ от до 100 милиарда евро през есента.

Испанските власти се надяваха да получат до 30 милиарда евро през август, за да започнат да рекапитализират спасените от държавата банки като Bankia, CatalunyaCaixa и NovaGalicia.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати